Dacă micuțul tău e capricios și nervos, aceste 6 JOCURI distractive îl vor ajuta să se calmeze.

Copiii mai greu decât adulții fac față emoțiilor. Acesta e motivul pentru care ei devin capricioși și fac isterie. Pentru a evita aceste situații, trebuie să-l ajuți să scape de excesul emoțional.

Decât să pedepsești copilul sau să-l forțezi să ia pastile, mai bine oferă-i câteva jocuri interesante care îi vor ajuta să se calmeze.

1. ”Clopoțelul nu sună!”

Transmiteți-vă unul altuia clopoțelul, astfel încât acesta să nu sune. Arată-i copilului cum să facă asta – foarte atent și în liniște. Dacă sunt mai mulți copii, formați un cerc strâns. La început clopoțelul se transmite vecinului, apoi celui care se află mai departe. Condiția principală – să nu rupeți tăcerea.

2. ”Deapănă un ghem”

Propune-i copilului să depene un ghem din fire strălucitoare. Mărimea ghemului de fiecare dată poate fi tot mai mare și mai mare. Spune-i că ghemul este magic – îți ia tristețea, furia și supărarea. De îndată ce începi să-l depeni, imediat te calmezi.

3. ”Sunt un balon.”

Împreună cu copilul, umflați câteva baloane, apoi încet, din fiecare eliberați aerul. Priviți cu atenție cum aerul iese din balon. Apoi roagă copilul să devină un balon: să inspire pe nas cât mai mult aer și să-l elibereze – încet și lin.

Atunci când copilul este copleșit de emoții, când izbucnește de furie, supărare sau ură, propune-i să facă acest exerciți: ”Sunt un balon”. După care din nou repetați împreună această practică de respirație.

4. ”Calmează șoricelul”

Oferă-i copilului o jucărie mică, pufoasă, moale, fragilă, în formă de șoarece (sau alt animal) și spune-i: “Un șoricel a ajuns în mâinile tale, el este atât de gingaș și lipsit de apărare și se teme de zmeu! Ține-l, vorbește cu el, calmează-l.

În timpul jocului, el însuși se va calma.

5. ”Apa liniștită”

Pune muzică relaxantă și împreună cu copilul întindeți-vă pe podea. Lasă-l să stea într-o poziție confortabilă. Și pune o condiție: dacă cineva se mișcă, va trebui să…(inventează singură).

O altă opțiune: nu pune condiții, pur și simplu invită copilul să se întindă liniștit și să asculte muzică.

6. ”Ține foița în aer”

Acest joc simplu, dar foarte distractiv, constă în a împiedica o bucată de hârtie să cadă pe podea. Și nu puteți folosi mâinile și alte elemente. Se permite numai să suflați bucata mică, astfel încât ea să rămână permanent în aer.

Ce metode folosiți pentru a calma copilul?