Sushi, alge și multă mișcare: Practici utile pentru un creier sănătos de la japonezi!

Până nu demult, oamenii de știință considerau că după atingerea vârstei de 18 ani, creierul uman își încetează dezvoltarea. Însă apoi s-a dovedit, că creierul omului continuă să se dezvolte și să se adapteze de-a lungul întregii vieți până la moarte. Neurobiologii numesc acest fenomen ,,neuroplasticitate” care permite generarea și integrarea noilor neuroni. Acest proces se numește ,,neurogeneză”.

Există o legătură între neurogeneză, fericire și sănătate. Cel mai elocvent exemplu al acestui fapt poate fi considerat cultura Japoniei. Care este secretul sănătății și longevității japonezilor? Cum reușesc ei să își dezvolte și să își mențină creierul sănătos?

Mâncarea

Stilul de viață al japonezilor se bazează pe câteva reguli de bază, care promovează sănătatea organismului și previn afecțiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare și cele care afectează creierul.

Ce ține de mâncare, japonezii sunt convinși că moderarea este cheia unei vieți lungi și sănătoase. Încă în anii 1300, maeștrii dzen considerau că stomacul trebuie umplut nu mai mult de 2/3.

În insula Okinawa din Japonia există cel mai mare număr de centenari din lume, iar nutriționiștii consideră că acest lucru se datorează regulii ,,hara hachi bu” – ridică-te de la masă înainte de a te sătura.

Sushi

Există foarte puține produse la fel de benefice pentru creier cum sunt sushi. Gustarea tradițională de orez și pește, reprezintă o sursă ideală de acizi grași omega 3, importanți pentru sănătatea creierului și a inimii. Japonezii consumă între 80 – 100 de grame de pește zilnic.

Algele

De asemenea în sushi sunt folosite algele, care la fel sunt extrem de benefice pentru activitatea creierului și sănătatea organismului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Newcastle au descoperit că alginatul de sodiu, un compus regăsit în alge, împiedică absorbția grăsimii în organism.

Ceaiul verde

Ceaiul tradițional japonez este considerat Matcha. Acesta este pregătit din funze de ceai, mărunțite în praf. Călugării budiști au băut acest ceai de-a lungul multor secole, asta le permitea să rămână concentrați în timpul meditației.

Matcha conține de douăzeci de ori mai mulți antioxidanți, decât afinele sau rodiile. În conținutul său se găsește L-theanine, care stimulează neurogeneza și îmbunătățește memoria.

Activitatea pe parcursul întregii vieți

Cercetările arată că lipsa activității fizice și mintale după ieșirea la pensie duce la înrăutățirea stării de sănătate și scade pofta de viață.

În Japonia, grupurile de oameni care practică Tai Chi în parcuri reprezintă un peisaj obișnuit. Această formă străveche de arte marțiale din China combină respirația profundă cu mișcările lente și este considerată o formă ideală de mișcare pentru persoanele în vârstă, pentru că solicită articulațiile. De asemenea, îmbunătățește echilibrul și mobilitatea și reduce stresul.

Speranța de viață

Japonezii preferă să lucreze până la adânci bătrânețe. Femeia Mieko Nagaoka este o confirmare vie a faptului, că viața nu se termină odată cu ieșirea la pensie. Acum Mieko are 101 ani, la 80 de ani ea și-a pus scopul să învețe a înota, în prezent ea este deținătoarea a 18 recorduri mondiale. Mai mult de atât, femeia consideră că cele mai importante recorduri încă o așteaptă în viitor.