Iată la ce vârstă suntem cei mai deștepți. Cercetătorii ne surprind!

Se pare că în fiecare tip de sport există vârste la care sportivii ating cele mai înalte performanțe: fotbalișii cam la 27 de ani, jucătorii de golf – după 32 de ani, iar maratoniștii chiar și după 40 de ani. Noile cercetări arată că același lucru se întâmplă și în cazul capacităților intelectuale.

De multă vreme se știe că vocabularul și alte semne ale unui intelect dezvoltat continuă să se dezvolte la mijlocul vieții și în a doua jumătate. O nouă cercetare întoarce pe dos aceste convingeri ale psihologilor, se pare că cel mai flexibil și ager intelect îl avem aproximativ la 20 de ani.

Joshua Hartshorne și Laura Germin au analizat cum oamenii rezolvă sarcinile pe site-urile populare gameswithwords.org și testmybrain.org. Sarcinile au fost de tipul: să privească 4 forme diferite, iar apoi din memorie să verifice dacă a cincea corespunde uneia dintre cele văzute anterior ( un exercițiu pentru memoria vizuală); asimilarea perechilor simbolice și digitale ( identificare coduri și simboluri); aprecierea expresiei emoționale după privire.

Cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii:

-capacitatea cea mai înaltă de a identifica emoțiile altora este între 40 și 60 de ani;

-vocabularul cel mai dezvoltat este aproape și după 70 de ani;

-priceperea în ceea ce privește coduri și simboluri atinge cel mai înalt nivel la 18 ani (indicatorul de bază al unei minți agere);

-memoria vizuală este cea mai dezvoltată la 25 de ani;

-memorarea numerelor are loc cel mai ușor între 30 și 35 de ani.

„La orice vârstă noi devenim mai buni și mai slabi la ceva, iar sub unele aspecte rămânem la același nivel” – a precizat Hartshorne. Se pare că nu există o vârstă la care oamenii să atingă cele mai înalte performanțe la toate capacitățile.