Iată de ce să nu separi munca de viața personală. Mitul pe care e timpul să-l distrugi!

Antreprenorul britanic, Rob Moore, o să-ți explice de ce nu are niciun sens să separi viața în: zile de lucru și zile de odihnă, muncă și concediu, muncă și pensie. Iată un fragment din cartea sa „Life Leverage”.

O confuzie pe care oamenii o cred rațională este ideea despre un oarecare echilibru între muncă și viață personală. Cum putem vorbi despre echilibru dacă o treime din viață noi amânăm fericirea și libertatea, muncind cu dedicație?

Reiese că noi muncim mai mult decât dormim și muncim mai mult decât ne distrăm, studiem ceva nou, creăm, comunicăm, învățăm și iubim. Dacă le adunăm, nu mai găsim niciun fel de echilibru, pentru că balanța înclină spre muncă.

Iată câteva metode prin care poți scăpa de senzația că îți lipsește acest „echilibru” între muncă și viață personală.

Nu separa munca și viața personală. Munca este viață, iar viața este muncă. Viața nu se oprește atunci când vii la serviciu sau când decizi să acorzi mai mult timp vieții personale. Uneori la serviciu avem de îndeplinit sarcini care ne aduc plăcere, alteori mai puțin, însă tot ce se cere de la tine este să faci totul cât mai bine.

Pentru a te simți fericit o mare parte din timp e nevoie să-ți alegi o profesie care să vină din pasiune. În acest caz, nu vei mai fi nevoit să separi munca și viața personală. Împreunează-le în măsura în care este posibil. În loc să crezi că la muncă obosești, iar în concediu te relaxezi, fii mai flexibil, unește călătoriile, munca și viața personală.

Fă-ți o percepție clară despre viața ta și despre ce vrei de la ea. Găsește ceea de ce ești obsedat, ocupația fără de care nu-ți imaginezi viața, ceea ce te va face să te respecți și să urmezi un scop. Munca încetează să mai fie o muncă când faci ceea ce-ți place.

Renunță la lucrurile care nu sunt importante pentru tine. Atunci când renunți la ceva la început de drum, după primele greutăți, unii vor spune că e o slăbiciune. Atunci când renunți la un lucru cu puțin înainte de a-ți atinge scopul, alții vor spune că ai cedat.

Dar de fapt, asta arată că acest lucru nu este atât de important pentru tine și atât. Nu asculta ce spun cei din jur, ei nu te cunosc. Nu irosi timpul pe ocupații care nu-ți aduc niciun folos și nicio plăcere.

Dă-te la o parte și spune „nu”. Nu fă sau nu deveni ceva doar pentru că alți oameni așteaptă asta de la tine. Presiunea societății este extenuantă și inconsistentă. Scapă de lucruri care nu au nimic în comun cu viziunile și obiectivele tale. Lasă-i pentru alții, ar fi mai potrivite pentru ei și în scurt timp vei simți cum ți se ia o povară de pe suflet. Oamenii întotdeauna te vor judeca, orice ai alege. Fă ce crezi tu că este corect!