Dacă vrei să AJUȚI pe cineva, citește aceste rânduri!

Dacă cineva pe care-l iubești foarte mult, se află acum într-o situație dificilă și are nevoie de sprijinul tău, te rog citește aceste rânduri, pentru a înțelege cum arată sprijinul greșit în ochii omului care se simte prost.

Iată ce trebuie să știi dacă dorești să oferi ajutor:

Imaginează-ți că ai o portocală. Iar eu am nevoie de un măr. Și la întrebarea ta: “Cu ce te pot ajuta?” eu îți răspund: “Am nevoie de un măr”.

Tu, însă, ai propria viață și multe lucruri de făcut. Și unde să cauți acest măr? Și de ce să-ți pierzi timpul? Dar nici indiferent nu poți rămâne, pentru că mă iubești și mă respecți.

De aceea, generos și insistent îmi spui: “Ia portocala. Nu te încăpățâna.”

Nu am nevoie de portocală. Sunt alergic la citrice. Și îți răspund politicos: “Nu, mulțumesc.”

– Ba nu, ia-o – te superi și în interior mă consideri o persoană nerecunoscătoare.

Iar eu îmi pierd forțele și emoțiile să-ți explic că am alergie și nu-mi trebuie portocala și în cele din urmă îți spun: ”Bine, o iau.” Pentru că e mai ușor, decât să-ți explic că nu am nevoie de ea. O iau, vezi? Mulțumesc.

La un moment dat ajung să fiu ”acoperită” de portocale. Mă simt tristă pentru că mărul lipsește. Încerc să caut părțile pozitive. Găsesc una. Cel care mi-a dăruit portocala va merge fericit acasă, știind că el este salvatorul.

Știi ce cred eu? Nu trebuie să oferi ajutorul, dacă nu aduci ceea ce ți se cere. Înțelegi? Nu este nevoie să înveți și să tratezi, dacă nu ți se cere. Nu trebuie să ”împingi” experiența ta. Nu oferi sfaturi nesolicitate.

Știi care ajutor este real? Cel delicat. Discret. Blând. Și conține frazele:

– Mă rog pentru tine;

– Faci totul bine;

– Dacă ai nevoie de ceva, spune-mi;

– Sunt aproape. Sunt cu tine. Aici este mâna mea.

– Gândește-te la bine.

– Să ne gândim la un plan de acțiune, vrei?

Este foarte important să auzi ”merele”. Și să-ți evaluezi ”portocalele”. Dacă printre ele nu există mere, mai bine nu oferi nimic.

Omul care se simte prost, de cele mai multe ori este capabil să formuleze ceea ce dorește. Pentru că este mobilizat să supraviețuiască și înțelege clar ce îl împiedică. Dacă îți cere să nu-l deranjezi – nu-l deranja. Dacă vrea să vorbească – vorbește. Dacă vrea să taci – taci.

Te rog, dacă vrei cu adevărat să ajuți pe cineva, doar auzi acea persoană. Și găsește-i mere, dacă vrea mere.