7 metode prin care să-ți reprogramezi creierul și să reușești mai multe

Ai probleme de concentrare? Nu reușești nimic să faci? Totul e în regulă: evoluția ți-a programat creierul pentru altceva, însă neurologii au găsit metode prin care să-l reprogramezi.

Evoluția este un proces lent, de aceea creierul nostru este adaptat încă la epoca în care noi trăiam în triburi mici, vânam și căutam hrană pentru a supraviețui. Din această cauză ne simțim acum stresați, în lumea în care suntem mereu distrași de miliarde de mărunțișuri.

Chiar și așa, neurologul Daniel Levitin a găsit câteva metode prin care putem depăși aceste limite evolutive și le-a explicat în cartea sa „The Organized Mind”.

1. Găsește un loc pentru fiecare lucru

În câteva sute de mii de ani memoria noastră s-a obișnuit să rețină doar lucrurile care nu se mișcă – pomii fructiferi, fântânile, munții, lacurile. Pe atunci noi nu ne mișcam atât de mult, de aceea în prezent ne este atât de greu să ținem minte unde am pus cheile, telefonul sau portofelul. Le punem la nimereală, apoi irosim o grămadă de energie mentală pentru a le găsi. Găsește un loc fix pentru fiecare dintre ele și astfel nu vei mai fi nevoit să le cauți.

2. Declanșatoare pentru memorie

O mare parte din viață noi o trăim în regim de autopilot. În acest fel creierul păstrează energia. Însă atunci când începi să trăiești după un anumit regim, creierul nu-ți va putea aminti de ceea ce trebuie să incluzi în orarul tău. De aceea, Levitin recomandă ca circumstanțele să ne amintească de ceea ce trebuie să facem. De exemplu, dacă vrei să nu uiți să cumperi lapte când te întorci de la serviciu, pune în mașină sau în geantă un ambalaj de la lapte. Iar atunci când ai lucruri mai importante de făcut, folosește telefonul și crează note care să-ți amintească de ele.

3. Planifică viața într-o rețea mare

Strămoșii noștri au trăit în grupuri sociale aproape neschimbătoare, ei puteau să comunice cu unii și aceeași oameni toată viața. În prezent noi muncim și comunicăm cu sute de oameni, care așteaptă de la tine să le reții numele și detaliile din discuția voastră precedentă. De aceea, trebuie să ai undeva notițe despre ei. Linkedln și Facebook sunt foarte potrivite pentru asta.

4. Concentrarea

Creierul este capabil să treacă de la o sarcină la alta, însă pentru asta irosește foarte multă energie. Pentru a o economisi, folosește concentrarea, astfel vei reuși mai multe și vei obosi mai puțin. De exemplu, dacă ai de achitat facturile, pur și simplu fă asta, nu te gândi în același timp la faptul că trebuie să te muți într-o casă mai mică ca să economisești. Lasă aceste gânduri pentru altădată.

5. Pregătește-te și repetă

La modul perfect o anumită perioadă de timp trebuie să fie destinată unei singure probleme. Însă mediul în care lucrăm, foarte rar este construit așa. Mulți șefi trec de la o ședință la alta, de la o chestiune la alta foarte rapid. Cu siguranță, nu vei fi capabil să reții tot ce se spune la fiecare ședință sau în privința fiecărei chestiuni. De aceea, fă-ți notițe. Psihologii practică să petreacă o ședință care durează în ansamblu o oră, doar că în ultimele 10 minute ei își fac notițe despre cele mai importante lucruri.

6. Nu te îngrijora în privința fleacurilor

Creierul este limitat în ceea ce privește numărul de decizii pe care le poate lua într-o zi, de aceea nu le irosi pe fleacuri. Atunci când ești la pauza de masă nu te gândi prea mult ce vei comanda să mănânci, comandă ceea ce mănânci de obicei și economisește astfel energie.

7. Somnul

Mai multe studii au demonstrat că somnul fortifică formarea și înțelegerea legăturilor asbtracte, fie că e vorba de limbă, matematică, sarcini logice sau gândire – datorită acestui lucru oamenii se trezesc și rezolvă problema pe care nu o puteau rezolva seara în ajun. Somnul bun are o abordare individuală. Unii trebuie să doarmă pentru asta toată noaptea, alții găsesc soluția doar după câteva ore de odihnă.