Despre nevoia de a iubi și a fi iubit: Nu este vorba de o slăbiciune, ci de înțelepciune și curaj!

Dintre toate miturile despre iubire și relații, unul dintre cele mai insidioase este convingerea că nevoia de iubire ar fi o slăbiciune. Însă, a-ți dori să trăiești în acea stare de conectare, de armonie și expansiune demonstrează, mai degrabă, înțelepciune și curaj de a recunoaște și a accepta o nevoie fundamentală a existenței noastre.

Singurătatea este o cale spre disperare care ne tulbură cultura. Nu suntem creați să fim singuri. Fără vieți pline de dragoste, tânjim. Intimitatea este oxigenul. A ne anestezia încercând să nu dăm importanță acestei nevoi nu este un semn de putere și inteligență, ci de ingoranță și orgoliu.

,,Nu trebuie să transcendem setea noastră de iubire, ci trebuie să o onorăm.”

Și oamenii de știință susțin acest fapt. Conform unei foarte cunoscute cercetătoare psiholog din domeniul relațiilor și atracției, Eli Finkel, calitatea relației intime în care ne aflăm reprezintă unul dintre cei mai importanți determinanți ai bunăstării noastre fizice și emoționale.

Acest lucru confirmă ceea ce am știut intuitiv dintotdeauna: impulsul de a căuta iubirea este un element nedespărțit al structurii și funcționării noastre, fiindcă ne orientează spre a atinge starea de siguranță, bucurie și împlinire necesare pentru a evolua.

Iubirea este dorită și așteptată pentru că răspunde unor nevoi emoționale de bază ce ne sprijină supraviețuirea.

Cu toții simțim nevoia de a iubi, de a admira pe cineva, spre care să ne direcționăm și să ne investim energia, pe lângă nevoia de a fi iubiți, valorizați, remarcați și hrăniți emoțional.

Chiar dacă neîmplinirea lor nu ne pun existența în pericol, aceste nevoi sunt totuși esențiale pentru calitatea vieții noastre și pentru supraviețuirea psihică și spirituală.

Astfel, căutarea iubirii are, de fapt, o valoare nemărginită în procesul devenirii și a manifestării noastre depline, iar oamenii care își permit să recunoască această nevoie de iubire sunt cei mai aproape să o găsească.

Autor: Ken Page