Cele 3 niveluri ale conștiinței: Victima, Stăpânul și Magicianul. Descoperă la ce nivel ești tu!

Calitatea vieții omului depinde de nivelul său de conștiință. Deși lumea este una pentru toți, în realitate, fiecare om are lumea sa, așa cum a creat-o conștiința lui. Dar tu cine ești în lumea ta? Victimă, Stăpân sau Magician?

Ce este conștiința?

Conștiința – este cel mai înalt nivel al activității mentale umane, reflexia psihică a realității.

Lumea și viața fiecărui om în parte, este doar o proiecție, ceea ce se reflectă și trece prin “filtrul” conștiinței. Lumea este așa cum o vede omul. Iar oamenii văd lumea diferit, în funcție de viziunea lor asupra lumii, modul de gândire, modelele de comportament, obiectivele – nivelul conștiinței.

Există 3 niveluri ale conștiinței:

NIVELUL – “VICTIMA”

Poziția de viață: “Toată lumea este vinovată, cu excepția mea, eu sunt doar o victimă.”

Baza vieții la acest nivel al conștiinței – este instinctul de autoconservare; sarcina principală – de a supraviețui; emoția principală – teama pentru viață.

Din păcate, majoritatea oamenilor trăiesc la acest nivel al conștiinței. Ei pot fi recunoscuți ușor – se plâng adesea (pe șef, pe stat, pe viață în general). Ei cred că totul în viață este predeterminat, că nimic nu poate fi schimbat.

Ei se tem de schimbări, de riscuri, de lipsa garanțiilor. Tind spre stabilitate și confort. Orice schimbare este percepută ca fiind un pericol și nu o oportunitate de a te schimba, a-ți schimba viața în bine. Victimele de obicei, aleg locuri de muncă la stat, cu un salariu stabil.

Toate sferele vieții oamenilor care au acest nivel al conștiinței sunt la limită, instabile, adesea nesatisfăcătoare, deoarece se simt victime ale circumstanțelor și nu stăpânii vieții. Victimele sunt convinse că trebuie să lupte pentru orice, doar că luptă cu ei înșiși și cu viața.

NIVELUL ”STĂPÂNUL”

Poziția de viață: ”Cred în mine și în succesul meu”

Viața pentru acești oameni – este o mare de oportunități, care pot fi folosite pentru a obține beneficiile dorite. Persoanele cu conștiința Stăpânului nu se plâng, nu suferă, ci iau decizii, acționează, își ating obiectivele. Ei caută căi și ieșiri și nu se plâng: “De ce aș avea nevoie de toate astea?”.

Stăpânul este activ, curajos, întreprinzător. De regulă, astfel de oameni au propria  lor afacere sau sunt implicați în activități individuale, iar oamenii cu nivelul de conștiință al Victimei lucrează pentru ei.

NIVELUL ”MAGICIANUL”

Poziția de viață: “Viața este abundentă! Obțin ceea ce vreau imediat ce conștientizez ce am nevoie.”

Magicianul – este cel mai înalt nivel al conștiinței. Oamenii care ating acest nivel în dezvoltarea lor personală, sunt convinși că în viață există tot ce e nevoie pentru fericire. Rezultatul unei astfel de gândiri – este viața plină de fericire.

Acești oameni nu au prejudecăți și credințe negative. Magicianul înțelege că dacă vrea ca în viața și destinul lui să se schimbe ceva, este necesar să schimbe acest “ceva” în sine, pentru că numai astfel poți atrage beneficii în viața ta.

Magicienii percep problemele și dificultățile ca o modalitate de a-și îmbunătăți viața și pe sine. O astfel de gândire îi ajută să se miște prin viață, să-și atingă obiectivele datorită muncii interioare, nu prin acțiuni externe sau prin lupta cu realitatea.

Pentru a trece de la nivelul de Victimă la nivelul Stăpânului și apoi la cel de Magician, trebuie să-ți schimbi gândirea și atitudinea față de lume. Aceasta este singura modalitate de a-ți îmbunătăți calitatea vieții!