4 reguli pentru cei care vor să-și găsească locul în viață

De unde a apărut toată discuția asta despre faptul că trebuie să-ți găsești pasiunea? Aceasta e calea spre nicăieri, demonstrează Justin Reynolds, autorul blogului Knote.

Imaginați-vă o lume în care fiecare este un sportiv, un cântăreț sau un pictor extraordinar. În acest caz o să ai mai multe cântece de ascultat și mai multe tablouri de privit, dar ai putea muri de pneumonie. Asta dacă să nu luăm în calcul și catastrofele.

În jurul nostru foarte mulți oameni vorbesc cu entuziasm despre faptul că trebuie să ne urmăm pasiunea. Dacă nu știi cu ce să te ocupi, fă ceea ce-ți place, îndeplinește-ți visul din copilărie!

Din păcăte, acesta este un sfat oribil. Dacă chiar crezi că vei reuși, riști să nu ai cu ce trăi. Un sondaj realizat în 2003 printre studenți a arătat că 84% dintre ei au anumite hobby-uri. Și desigur, e foarte bine. Dar ce fel de pasiuni sunt acestea? La 90% dintre ei era sportul, muzica sau arta plastică. Ce legătură are asta cu piața reală a muncii? Doar 3% din locurile de muncă sunt din domeniul muzicii, sportului și artei. Dacă toți studenții și-ar fi urmat pasiunile, ar fi murit de foame.

Asta e viața!

Cum în acest caz să ne alegem domeniul de activitate? Întreabă-te de fiecare dată când vrei să te angajezi undeva, următoarele:

1. Îmi pot imagina în detalii cum realizez această muncă?

Să presupunem că ți se propune un job minunat într-o companie renumită de design. Asta nu înseamnă că trebuie să te grăbești s-o accepți imediat. Salariul, perspectivele ș.a. sunt importante, însă pentru început trebuie să te imaginezi în acest rol. De exemplu, gândește-te dacă vei putea să asculți plângeri interminabile ale clienților că nu le place forma literelor? Vei reuși să îndeplinești o lucrare în câteva ore, pentru că asta o cere clientul?

2. Nu mă voi plictisi la acest serviciu peste câteva săptămâni?

Interesează-te despre modul cum arată o zi de muncă în acea companie. Acordă atenție detaliilor: ședințelor, rapoartelor pe care le ai de făcut, negocierilor telefonice. Întreabă-te dacă vei putea face asta ani de zile.

3. O să mă ajute acest loc de muncă să-mi ating scopurile în carieră?

Atunci când o să fii interesat de un anumit job, întreabă-te dacă experiența obținută aici o să te ajute să fii un angajat prețios în altă parte. Află ce perspective oferă această companie, care sunt șansele să fii promovat.

4. Îmi pasă spre ce tinde această companie?

Angajează-te doar în companiile a căror valori nu vin în contradicție cu ale tale. Aceasta o să-ți ofere încrederea că vei fi interesat de munca ta.

Nu te grăbi cu decizia, pentru că timpul nu poate fi întors înapoi!