5 repere potrivite ca să ei o decizie bună, fără să faci prostii

Bloggerița canadiană, Shane Parrish, se pare că știe mai mult decât noi despre luarea deciziilor corecte. Iată câteva repere pe care ni le oferă ea în acest sens.

Raționalitate

Ce înseamnă să fii rațional? În viață e foarte necesar să ne formăm niște procese de gândire care să ne ajute să apreciem ce e adevărat și ce nu. Aceste procese trebuie să ne ducă spre niște acțiuni și convingeri raționale.

Emoții

Suntem predispuși să credem că emoțiile ne încurcă la luarea deciziilor și încercăm să le ignorăm, fiind maximal de raționali. Dar emoțiile sunt mai importante decât credem, ele ne ajută să ne concentrăm și să luăm decizii raționale.

Prejudecăți

Creierul nostru are două tipuri de reacție. Una care este automată, fără eforturi mari de gândire și alta, care implică resurse, atenție, gândire îndelungată în speranța de a lua o decizie corectă.

Atunci când noi credem că resursele mentale sunt limitate, căutăm motivele din care creierul nostru parcă se deconectează la apariția unei idei. Noi încetăm să gândim pentru că e nevoie de eforturi intense, în timp ce corpul nostru este programat să păstreze resursele.

Mediul în care se ia decizia

Majoritatea dintre noi iau decizii într-un mediu în care e foarte greu de acționat rațional. Nu cred că există un mediu mai nepotrivit pentru decizii raționale decât birourile moderne.

Unul dintre obiectivele deciziilor corecte este de a face în așa fel încât deciziile noastre să nu fie influențate de factorii externi, precum gălăgia, oboseala, stresul ș.a.

Inversare

Matematicianul german Carl Gustav Jacob Jacobi spunea: „Inversați, întotdeauna inversați… multe probleme dificile se rezolvă cel mai bine de la sfârșit”. Acesta este unul dintre cele mai puternice obiceiuri de gândire.

Gândește-te la ceea ce face ca viața să fie bună. Apoi inversează procesul și gândește-te la ceea ce ar face-o să fie rea. Aceasta o să-ți permită să stabilești lista lucrurilor pe care să le eviți. Modul respectiv de gândire reduce riscul de a face ceva rău. E un fel de un flitru împotriva prostiilor.