Înainte era mai bine – spun unii. Dar oare este așa?

Da, înainte nu exista cancerul. Pentru că nu era diagnosticat. Omul murea – și atât. Nu existau probleme cu alergia la vaccinuri. Copiii mureau de difterie – și atât. Nu existau probleme cu contracepția. Femeile nășteau, scoteau copiii în frig și-i torturau de foame.

După descoperirea Americii, jumătate din populația Europei a murit de sifilis – iar jumătate dintre indieni au murit din cauza gripei. În Anglia, în timpul domniei lui Henry VIII (da, da, cel cu Anna Boleyn), gripa simplă a omorât jumătate din populația Londrei.

Nu existau probleme nici cu femeile puternice. Femeile pur și simplu nu aveau pașapoarte, drepturi, oportunități, erau bătute și violate – și asta nu era considerată o problemă sau o crimă. Și nu existau probleme nici cu orgasmele – atunci nu existau orgasme.

Și cu sarcina ectopică și depresia postnatală, nu existau probleme. Sarcina ectopică era doar una. Femeia murea – și atât. Femeile nu aveau nici depresie. Ele aveau o muncă grea. Cele care nu au murit din cauza nașterii, la patruzeci de ani cel mai probabil aveau un prolaps uterin – din cauza muncii grele. Nu existau nici bandaje.

Bunica mea și prima soție a bunicului meu au murit din cauza nașterii, jumătate dintre frații și surorile tatălui meu au murit de infecții care acum par a fi povești de groază.

Și nu e vorba despre Evul Mediu, ci de secolul XX. Cine vrea senzații tari, puteți citi enciclopedia femeilor din anii optzeci, acolo veți găsi multe lucruri interesante despre igiena femeilor.

Când mă întreabă cineva, în ce vremuri aș trăi – eu le răspund – acum. Nu știu ce se va întâmpla în viitor, dar acum am blugi, adidași, deodorant, proprietatea mea personală, pașaport, lentile de contact, produse de igienă și contracepție, capacitatea de a lucra și a studia în orice țară. Pot divorța, doar pentru că nu vreau să mai trăiesc cu această persoană. Pot conduce o mașină. Pot să-mi cumpăr un shocker și să învăț cum să mă apăr. Și da, sunt șanse să fiu întemnițată pentru excesul de autoapărare. În schimb, nu voi fi bătută cu pietre și aruncată de pe stâncă.

În această societate sunt încă multe probleme, dar în comparație cu ceea ce a fost, este minunat. Și cei care vor să se întoarcă în trecut, pur și simplu nu înțeleg unde se duc.

Sunt fericită să trăiesc aici și acum.