Ziua bună se cunoaște de dimineață: 4 Reguli importante pentru a fi productiv și energic!

S-a demonstrat: oamenii, care se trezesc devreme, reușesc mai multe, lucrează mai productiv și se simt mai bine. Însă, nu este suficient doar să te trezești devreme – este important să îndeplinești un șir de activități benefice. Care anume sunt acestea îți dezvăluie psihoterapeutul Linda Esposito.

Ce faci dimineața? Bei cafea? Faci duș? Alergi sau mergi la sala de sport? Meditezi? Minunat, ești pe calea cea dreaptă. Iată ce altceva poți face dimineața, pentru a avea o zi frumoasă și productivă.

1.Creează-ți starea de spirit de cu seară

O dimineață bună începe din seara zilei precedente. Pentru a te trezi devreme, este important să te culci nu mai târziu de ora 23:00 și neapărat cu starea de spirit corectă. Gândește-te cum va fi ziua următoarea, ce planifici să faci. Închide ochii și imaginează-ți situația, în care controlezi totul și te simți total liniștit. Imaginează-ți că anume așa te vei simți și la sfârșitul următoarei zile, atunci când vei îndeplini tot ce ți-ai propus.

Adulții cu vârsta cuprinsă între 18 – 64 de ani trebuie să se odihnească câte 7-9 ore pe noapte. Somnul este piatra fundamentală a sănătății psihice și fizice.

Dacă faci totul conform regulilor, dar oricum dimineața te trezești obosit și nu ai chef să te ridici din pat, încearcă să respecți formula ,,10-3-2-1-0” elaborată de antrenorul de fitness Craig Ballantyne:

-10 ore înainte de somn fără cofeină;

-3 ore înainte de somn fără mâncare și alcool;

-2 ore înainte de somn fără lucru;

-1 oră înainte de somn fără gadgeturi;

-0 – numărul de respingeri ale alarmei de la deșteptător dimineața.

2.Acționează proactiv

Ne comportăm reactiv, când pur și simplu ne adaptăm la evenimentele, care sunt create de alții. Comportamentul proactiv presupune, că noi singuri creăm evenimente.

Conform psihologului social Ron Friedman, dacă îți petreci primele 10 minute ale zilei, verificând poșta electronică sau răspunzând la mesaje, îți setezi creierul să lucreze reactiv. În loc să faci asta, petrece acest timp util pentru sine. De exemplu:

-bea un pahar cu apă (hidratarea este foarte importantă pentru dispoziție și sănătate);

-citește o carte despre business, autoperfecționare sau pur și simplu pentru suflet;

-meditează timp de 5 minute;

-gândește-te la ceva plăcut.

3.Planifică

Începe fiecare zi cu o mini – sesiune de planificare. Dimineața este timpul potrivit pentru întocmirea orarului pentru următoarele zile, săptămâni sau lună. După ce ne trezim, gândim mai calm și mai clar. Nu rata șansa să le aranjezi pe toate la locurile sale în capul tău.

Se recomandă să incluzi în listă toate treburile, chiar și cele mărunte și neimportante, căci anume ele îți fură cel mai mult timp.

Întocmirea unui orar de acest gen eliberează creierul de încărcătura excesivă, căci nu mai ești nevoit să îți faci griji, ca nu cumva să uiți de ceva important.

4.Fă-ți timp pentru autodezvoltare

,,Majoritatea oamenilor sunt mai productivi și creativi dimineața, însă nu imediat după trezire, ci aproximativ după o oră și jumătate. Adică, dacă te trezești la 7:00, atunci vei gândi cel mai clar și eficient între orele 8:00 și 10-30. Una din principalele greșeli ale time-management-ului este să pierzi acest timp pentru lucruri, care nu necesită eforturi intelectuale deosebite (de exemplu, pentru răsfoirea rețelelor de socializare)” – susține Dan Ariely, economist comportamental la Universitatea Duke.