Să nu-i spui niciodată unui om îndoliat aceste 6 FRAZE

Uneori, oamenii dorind să-l încurajeze și să-l consoleze pe cel care a suferit o pierdere, spun fraze lipsite de tact, inadecvate. Vă sfătuim să memorați aceste 6 Fraze-Tabu și să nu le spuneți niciodată unui om care suferă:

1.”Totul va fi bine”, ”Timpul vindecă”, ”Vei naște alt copil”, ”Ești atât de tânără, te vei căsători din nou”

Pe lângă faptul că aceste fraze sunt lipsite de tact, ele mai sunt și complet inutile. Este imposibil să “consolezi” pe cineva cu viitorul. Omul care trece printr-o durere acută trăiește în prezent, el încă nu și-a plâns pierderea. Acum nu este interesat de perspective, acestea pur și simplu nu există. El nu vede nimic bun și nu poate vedea, el este asurzit de tragedie. Încercările de a-i insufla optimism, doar îi vor provoca furie sau supărare.

2. ”Gata, nu mai plânge. Nu vei ajuta necazul cu lacrimi”

Astfel de fraze nu numai că nu pot ușura durerea, ele dăunează direct, întrucât provoacă setarea pentru interdicția emoțiilor. Cedând acestei interdicții, omul își va ascunde lacrimile, își va opri țipetele. Iar asta la rândul său poate afecta sănătatea mentală și fizică a celui care suferă.

3. ”Cel puțin nu a suferit”, ”În schimb ți-a rămas cel mic”, ”Se întâmplă și mai rău”, ”Totuși nu ești singur(ă)”

Nu puteți devaloriza durerea și nu puteți găsi elemente pozitive în ceea ce s-a întâmplat. În primul rând, este jignitor pentru cel care a suferit pierderea. În al doilea rând, astfel de fraze nu pot consola în niciun fel.  A fost o tragedie și nu poate fi nimic bun în asta.

4. ”Trebuia să căutați alt medic”, ”Dacă acest idiot nu ar fi traversat la roșu…”

Nu-i poți spune celui care suferă că tragedia putea fi evitată, chiar dacă într-adevăr crezi asta. Astfel de afirmații provoacă sentimente de vinovăție și suferință suplimentară. Nimic nu poate fi schimbat, iar reîntoarcerea la evenimentele și greșelile din trecut, doar dăunează.

5. ”Te înțeleg perfect”, ”Știu cât ți-e de greu”

Chiar dacă astfel de tragedii au avut loc în viața ta, nu poți ști ce simte în acest moment cealaltă persoană. Doliul – este un proces individual, fiecare simte durerea sufletească în felul său.

6. ”Trebuie să trăiești pentru copii”, ”Trebuie să te distragi cu ceva”.

Încercările de a-i provoca omului sentimentul de datorie – sunt ineficiente, ele nu  exprimă condoleanțe. Omul care a suferit o pierdere nu este capabil să înțeleagă cui îi este dator. Expresiile care conțin astfel de cerințe sunt percepute ca batjocură. Ele îi spun celui care suferă că nu este înțeles de nimeni.

   Fie ca în viața voastră să existe cât mai puține situații, când aceste sfaturi vă vor fi  de folos!