Iată cât rezistă un om fără somn și de ce delfinii dorm pe jumătate

În ultimii 25 de ani savanții au progresat foarte mult în ceea ce privește studierea somnului, însă chiar și așa, mulți dintre ei nu pot încă răspunde la întrebarea: de ce dormim?

Iată ce nu știai tu despre acest proces fiziologic:

Insuficiența de somn nu doar îngrașă, dar îți reduce și viața

Dacă dormi zilnic mai puțin de 6 ore, să știi că organsimul tău poate suferi. Numai după o săptămână vei constata că te-ai îngrășat cu un kilogram. Mai mult ca atât, insuficiența de somn îți crește poftele față de mâncărurile dulci și sărate și astfel mănânci mai mult fără să conștientizezi.

Nu vei visa niciodată o persoană pe care n-ai văzut-o niciodată

Există mai multe cercetări care au demonstrat că noi visăm doar oamenii pe care i-am mai văzut. Poate fi vorba despre personaje din filme, eroi din noutățile TV sau oamenii pe care i-am întâlnit în realitate.

Dacă acum ești somnolent, înseamnă că dormi prea puțin

Specialiștii care au studiat somnul consideră că atunci când omul are stări de somnolență pe parcursul zilei, acesta poate fi un semn al somnului insuficient. Iar dacă ai adormit imediat ce ai pus capul pe pernă, e clar că nu te saturi de somn. Adormitul normal durează circa 10-15 minute.

Somnul este cea mai bună vitamină pentru o memorie bună

Studiile au demonstrat că informația nouă pe care ai primit-o înainte de somn se păstrează în memorie mai mult timp decât cea pe care ai primit-o în timpul zilei.

Delfinii dorm și sunt treji în același timp

Delfinii și balenele dorm cu o singură emisferă a creierului, cealaltă stă de veghe ca nu cumva să se apropie un rechin. Spre deosebire de oameni, aceste ființe marine nu pot dormi la fel ca noi și nici nu au această necesitate.

Recordul timpului petrecut fără somn este de 19 zile

Un curajos a încercat să nu doarmă și a reușit timp 18 zile 21 de ore și 40 de minute. După acest experiment acesta a prezentat simptome precum dereglări în vorbire, halucinații, paranoia, vedere încețoșată, pierderi de memorie și concentrare.

Pisicile dorm 70% din viață

În timp ce oamenii dorm o treime din viața lor, pisicile fac asta de două ori mai mult.

Fiecare produs alimentar are o anumită influență asupra somnului

Iată care sunt câteva alimente care te vor ajuta să dormi mai bine: banane, ouă, migdale, ceai verde, lapte. Și câteva care din contra îți strică somnul: alcool, ciocolată, băuturi energizante și mâncare grasă.

Coșmarurile pot fi un semn al dereglărilor psihice

Atunci când ai unul și același coșmar în mod repetat, subconștientul dă de știre că este undeva blocat. Creierul încearcă să-ți arate o problemă, pe care tu nu o sesizezi. De asemenea, coșmarurile frecvente vorbesc despre o problemă interioară, o traumă din copilărie sau un complex.