
Ce reguli trebuie să respecți, pentru a trăi o viață lungă și fericită? Psihoterapeutul francez David Servan – Schreiber îți oferă câteva sfaturi.
Deseori sunt întrebat, dacă un mod de viață sănătos poate fi respectat urmând câteva sfaturi simple și ușoare de memorizat. Am încercat să expun tot, ce am descoperit de sine stătător în ultimii 20 de ani de practică a medicinei integrative. Am formulat 20 de sfaturi. Știu, că sunt eficiente în cazul meu. Sper, că vor aduce sănătate și plăcere și altor oameni!
1.Gătește ca pe timpuri
Străduie-te să alegi ce să mănânci la masa principală, ținând cont de ce se gătea până la era de creștere industrială a animalelor: 80% legume și boboase, nu mai mult de 20% de proteine animaliere.
2.Amestecă diferite legume
Brocoli – un remediu eficient de profilaxie a cancerului, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism, dar care acționează și mai puternic în combinație cu ceapa sau usturoiul – sau cu sos de tomate. Obișnuiește să adaugi ceapă, usturoi sau praz în toate felurile de mâncare.
3.Consumă (după posibilitate) alimente ecologice
Însă reține: mai bine să mănânci brocoli sau oricare altă legumă, crescută prin intermediul tehnologiilor moderne chimice, decât să nu mănânci legume deloc.
4.Adaugă condimente
Curcumaua este un remediu anti-inflamator foarte puternic. O poți adăuga, ca și piperul negru, aproape în orice mâncare, dar și în sos pentru salate.
5.Uită de cartofi
Amidonul din cartofi sporește considerent nivelul de zahăr în sânge. Aceștia mai conțin multe pesticide. Cunosc foarte mulți fermieri care nu consumă alimente din propria recoltă.
6.Îndrăgește peștele
Cel mai bine ar fi să mănânci pește de trei ori pe săptămână – hering, macrou, sardine, în care se conține mai puțin mercur și policlorbifen decât în peștele mai mare, cum ar fi tonul.
7.Alege ouă bune
Acordă preferință ouălor cu conținut de acizi grași esențiali și omega-3 sau nu mânca gălbenușurile. De când găinile sunt hrănite cu porumb și soia, ouăle lor conțin de 20 de ori mai mulți acizi grași omega-6, care contribuie la dezvoltarea proceselor inflamatorii decât omega-3, care sunt benefici pentru sănătate.
8.Înlocuiește uleiul vegetal
Uleiul de măsline și de rapiță se potrivesc perfect pentru prepararea mâncării și pentru salate. Iar uleiurile de floarea-soarelui, de soia sau de porumb utilizează-le mai rar: acestea conțin prea mult omega-6.
9.Folosește puterea plantelor
Cimbru, oregano, rozmarin, busuioc, mentă… Aceste ierburi aromate sunt foarte benefice pentru sănătate. Pe lângă gust, aceste oferă mulți antioxidanți.
10.Mănâncă cereale
Optează pentru produsele din cereale integrale precum și amestecurile de diferite cereale, paste făinoase și pâine. Renunță la produsele din făină albă.
11.Limitează cantitatea de zahăr
Deserturile, băuturile carbogazoase dulci și sucurile cu adaosuri de zahăr nu ar trebui să devină un obicei. Evită produsele, unde zahărul este indicat în ingrediente pe primele trei locuri. Mănâncă mai des fructe, prune, piersici, fructe de pădure.
12.Trei căni de ceai verde pe zi
Este mai bine să le bei în afara meselor principale.
13.Nu trebuie să fii categoric
Noi trebuie să ținem minte: pentru sănătatea noastră o importanță considerabilă o au obiceiurile zilnice, și nu bucuriile culinare, pe care ni le putem permite din când în când.
14.Găsește timp să mergi pe jos
Sau să dansezi, să alergi, să te plimbi. Străduie-te să mergi pe jos cel puțin jumătate de oră pe zi.
15.Ieși la soare, chiar dacă e noros
Câte 20 de minute pe zi, la mijlocul zilei. Vara o poți face fără cremă protectoare, însă ai grijă să nu faci insolație. Consultă medicul pentru a afla nivelul de vitamina D în sânge, și dacă ai nevoie de un supliment în capsule sau picături.
16.Evită ,,poluanții” de uz casnic
Aerisește hainele timp de două ore după ce le aduci de la curățătorie. Optează pentru produse de curățenie mai puțin agresive (praf de spălat, săpun) și folosește neapărat mănuși speciale. Nu utiliza vase din plastic, renunță la pesticide în casă și, după posibilitate, în grădină.
Aruncă tigăile vechi cu teflonul zgârâiat. Filtrează apa. Ține telefonul mobil cât mai departe de tine, utilizează căștile.
17.Ține legătura cu cel puțin doi prieteni
Și ține minte, că te poți adresa la ei după ajutor în orice situație dificilă, prin internet sau la telefon. Dacă trăiesc prin apropiere, întâlniți-vă mai des, ca și cu toți cei pe care îi iubești.
18.Învață cele mai simple tehnici de relaxare
De exemplu, cu ajutorul respirației – pentru a te calma și a reduce tensiunea, atunci când apare senzația că viața te strânge la colț.
19.Obligatoriu, fă ceva ce îți place
Să fie un singur lucru, să fie pe foarte puțin timp – dar neapărat în fiecare zi.
20.Fă bine
Găsește posibilitatea de a face ceva cu adevărat necesar și bun pentru cei, care trăiesc în jurul tău, în vecinătate. Și fă-o din toată inima.