Sigur nu știai! 7 Fapte INTERESANTE despre EMOȚII.

7 Fapte INTERESANTE despre EMOȚII:

1. Interdicția emoțiilor

Emoțiile nu sunt rele sau bune. Dacă din cauza unei stări emoționale se naște sentimentul de vinovăție sau incomoditate, cel mai probabil acest lucru este legat de educația, regulile și setările din familie: “Nu te poți înfuria”, “băieții nu plâng” etc.

Dacă te simți vinovat(ă) din cauza unor emoții, este logic să începi să le înțelegi și să înveți fără frică și vinovăție, să le trăiești și să le exprimi.

2. Emoțiile negative – sunt ceva normal

O persoană sănătoasă este capabilă să experimenteze și să exprime întreaga gamă de emoții:

– dacă simți tristețe, durere – acest lucru este normal;

– dacă ai o situație dificilă, treci prin momente dificile – faptul că poți fi într-o stare de neliniște, dor, frică și alte sentimente negative – de asemenea, este ceva normal.

Merită să-ți faci griji dacă te-ai “blocat” într-o singură emoție fără niciun motiv sau dacă starea “depresivă” durează mai mult de 4-6 luni. În acest caz, nu ezita să consulți un specialist, deoarece este mult mai ușor să previi o anumită tulburare, decât să lupți cu ea ani de zile.

3. Condiția reactivă

Într-o situație extremă (accident, moartea unui om apropiat, situație bruscă acută) omul poate simți și exprima emoțiile într-un mod neobișnuit: strigând, înfuriindu-se, aruncând ceva, alergând etc.

Asta nu înseamnă că și-a pierdut mințile sau este anormal. El reacționează astfel la situație, este o stare reactivă. Când aceasta va trece, emoțiile vor deveni altele. Într-o situație acută, este logic să susținem omul, să-i fim aproape, să nu ne temem de manifestări și să nu-l stigmatizăm.

4. Inadecvarea – de asemenea, este normală uneori

Emoțiile pot fi inadecvate? Da. Pentru asta ar putea să existe un motiv sau pot deveni astfel din cauza intensității sentimentelor. Emoția, de regulă, corespunde situației, contextului în care se simte:

– dacă în timpul unei înmormântări cineva începe să se distreze și să jubileze, nu este ceva adecvat (deși, trebuie să privești motivul unui astfel de comportament, poate că a murit un tiran pe care îl ura);

– să bați omul și să te enervezi pe el în momentul în care îți dă un cadou de ziua ta, la fel nu este ceva adecvat (deși, depinde cine și cum e persoana care oferă darul).

5. Exprimarea emoțiilor

Practic toți oamenii (în special cei care au ajuns la psiholog sau au citit multă literatură psihologică) știu că:

– este util să-ți înțelegi sentimentele;

– nu poți acumula sentimente în tine, pentru că apoi se transformă în boli psihosomatice;

– este util să-ți exprimi emoțiile;

– dacă cineva te iubește, acceptă și sentimentele tale.

Cu toate acestea oamenii adesea confundă exprimarea adecvată a sentimentelor și afectul. Ce se întâmplă ca rezultat:

– omul a aflat că emoțiile trebuie exprimate, că oamenii iubitori ar trebui să-l accepte cu toate sentimentele sale;

– el își permite în familie sau în compania prietenilor să țipe, să-și arate emoțiile violente și chiar să insulte (“pentru ca emoțiile să nu se blocheze”);

– și se supără că nu este acceptat cu astfel de manifestări (înseamnă că nu mă iubesc cu adevărat).

Când psihologii vorbesc despre exprimarea emoțiilor, ei au în vedere un proces civilizat și adecvat care nu încalcă limitele altei persoane.

6. Nu răspundem de sentimentele altor oameni

Responsabilitatea noastră se extinde numai asupra sentimentelor și acțiunilor noastre. Acest lucru poate părea neobișnuit, dar nu-l putem “supăra pe celălalt cu acțiunile noastre”. Putem face fapta, iar celălalt se poate supăra sau nu. Reacția sa emoțională este responsabilitatea lui.

Același lucru este valabil și în direcția opusă: nimeni nu te poate înfuria și nu-ți poate strica dispoziția, tu însuți te indispui sau te înfurii din cauza faptei cuiva.

7. Responsabilitatea

Suntem responsabili pentru sentimentele pe care le cultivăm în noi. Putem experimenta orice emoție, dar numai de noi depinde dacă o vom “hrăni” și cultiva. Cu alte cuvinte, noi înșine suntem responsabili:

– pentru obiceiurile și reacțiile noastre;

– pentru că suferim, adăugăm combustibil pe foc și intensificăm anumite sentimente;

– pentru formarea fundalului nostru emoțional.

Suferim sau învățăm să trăim fericiți – este doar alegerea noastră. În plus, suntem responsabili pentru ecologia spațiului în care trăim și comunicăm.

Obiceiurile noastre emoționale îi afectează pe cei cu care interacționăm. Putem agrava atmosfera cu emoțiile noastre sau o putem îmbunătăți. Responsabilitatea noastră este de a avea grijă de bunăstarea emoțională, deoarece în această stare contribuim la îmbunătățirea atmosferei din jurul nostru.

Cu cât mai bun și armonios va fi fiecare dintre noi, cu atât mai fericită va deveni lumea. Vrei să faci lumea mai bună? Începe cu tine.