Devino mai deștept în fiecare zi prin aceste 7 metode simple și interesante

Cu cât mai mult au încercat savanții să creeze un instrument universal de evaluare a inteligenței, cu atât mai des au ajuns la concluzia că este imposibil. Practic orice test de inteligență este bazat pe rezolvarea sarcinilor.

Dacă acesta va conține doar sarcini matematice, cu el se va descurca practic orice copil care învață într-o școală bună. Pe când un adolescent din suburbie, de exemplu, s-ar putea descurca mai greu pentru că el e obișnuit să rezolve zilnic altfel de sarcini – cele de supraviețuire.

Și iată că am ajuns să răspundem la întrebarea: Cum să devii mai deștept? Simplu: rezolvă cât mai multe sarcini care necesită efort intelectual. Iar cel mai bine ca aceste sarcini să fie din viață.

Nu știi la ce ne referim? Iată!

1. Uimire

Se pare că Socrate spunea: „Cunoașterea începe de la uimire”. Copiii sunt uimiți de cele mai banale lucruri pentru noi și astfel ei le cunosc. Un copil poate adresa întrebări la care nici unii maturi nu pot răspunde. Folosește și tu aceeași metodă întreabă-te „De ce e anume așa?” și mintea ta va lucra mai bine.

2. Observare

Observarea este capacitatea de a concentra atenția îndelungată pe un obiect sau un fenomen, evidențiindu-i detaliile și schimbările prin care trece. Acesta, deși este un proces simplu și firesc, puțini dintre noi știu câte scări urcă până acasă sau câte frunze au rămas pe copacul de lângă geam. Observarea este o metodă extraordinară prin care poți deveni mai deștept.

3. Comparare

Comparația este o operație intelectuală foarte simplă, care ne ajută să găsim deosebiri între două obiecte. Pentru a-ți dezvolta capacitățile intelectuale este suficient să compari, degustând diferite tipuri de vin, ceai sau cafea.

4. Analiză

Cei mai buni analitici sunt copiii. Atunci când primesc o jucărie nouă ei sunt curioși să afle din ce e făcută și purced imediat la dezasamblarea ei.

Analiza ne ajută să studiem obiectul sau fenomenul împărțindu-l în părți și elemente. Poți analiza orice, însă cea mai accesibilă este autoanaliza. Este recomandat s-o aplici de fiecare dată când ai ajuns într-o situație negativă.

5. Înaintarea și verificarea ipotezei

Ipoteza este o presupunere referitor la o legătură cauzală între evenimente, care trebuie să fie confirmată sau respinsă. Iată un exemplu foarte simplu: dacă îi voi spune șefului că este prost, ce va face el – a) o să-mi răspundă la fel, b) o să fie fericit și o să-mi dea un premiu, c) o să mă ignore. Cum poți verifica această ipoteză?

Poți să folosești metoda experimentului: să mergi și să-i spui șefului că este prost, ca să-i vezi reacția ( noi nu te-am sfătui așa ceva). Dar poți alege și metode mai puțin riscante, să întrebi colegii dacă au mai fost astfel de situații sau să mergi la șef și să-l întrebi cum ar reacționa el dacă cineva i-ar zice că e un idiot. Această practică o să te ajute să devii mai deștept.

6. Dubiile și gândirea critică

Noi trăim în epoca pluralismului absolut, unde orice părere a unui specialist poate fi combătută. Iar asta înseamnă că în orice chestiune importantă pentru tine decizia finală îți aparține și tu trebuie să devii un expert. Fii critic, verifică și pune la îndoială ceea ce ți se recomandă.

7. Comunicarea. Formularea regulilor și limitelor de aplicare

Cunoașterea supremă este realizată prin formularea legilor naturii cu ajutorul regulilor și formulelor simple. De exemplu, formula lui Einstein E=mc2. De fapt, orice om este capabil să formuleze legi ale naturii, pur și simplu ele sunt greu de conștientizat.

Cândva oamenii publici obișnuiau să-și scrie propriul credo – o listă de convingeri. În prezent, cei care vor să se autodezvolte sunt chemați să-și facă propriul „manifest” – o listă de principii și reguli de viață pe care te obligi singur să le respecți. Iar după ce vei face acest lucru, începe să le verifici în viața reală.