Nu-ți asuma răspunderea pentru fericirea unui om nefericit!

Există situații când, din anumite motive, decidem să “salvăm” omul “nefericit”.

Ai cunoscut un bărbat care a fost recent părăsit de iubită, inima lui este frântă, deci el trebuie vindecat. Sau femeia are sufletul rănit, iar tu ai venit să fii salvatorul ei. Însă trebuie să știți un lucru foarte important:

RELAȚIILE SĂNĂTOASE ÎNCEP CU DOI OAMENI SĂNĂTOȘI.

La început, fiecare trebuie să se vindece. Îl puteți ajuta parțial pe celălalt, dar nu vă grăbiți să vă apropiați, până când omul nu s-a înțeles pe sine.

O personalitate sănătoasă – este un om normal, adecvat, care își cunoaște calitățile și nu le diminuează, dar la fel de sincer își vede și defectele. Fiecare om are părțile sale pozitive și negative. Nu există oameni perfecți, însă neurotici perfecți – sunt mai mult decât suficienți.

O personalitate sănătoasă – este conștientă de nevoile sale, știe să vorbească despre sentimentele sale, să-și exprime emoțiile, să abordeze în mod constructiv soluționarea problemelor în relație (pentru că ele întotdeauna apar, problemele sunt o parte integrantă a vieții în calea fiecărui om care crește), știe cum să iubească și, cel mai important, o personalitate sănătoasă își asumă responsabilitatea pentru propria fericire într-o relație. Simțiți diferența? Nimeni nu ar trebui să te facă fericit(ă) – nimeni nu-ți datorează nimic.

Dacă salvezi pe cineva, sacrifici ceva, trăiești pentru cineva tot timpul – oprește-te puțin. Înțelege-te, analizează relațiile din trecut. Poate ești fixat pe un anumit scenariu repetitiv?

Desigur, nu toți ne aflăm la acest nivel de conștientizare, dar alege un partener în funcție de maturitatea ta. Cel puțin încearcă.

De exemplu, ești o persoană matură, liberă în interior și prezența sau absența cuiva alături nu te face fericit(ă) sau nefericit(ă). Desigur, să ai o persoană iubită alături este minunat, dar mai degrabă e un adaos la fericirea ta. Dacă acest om pleacă, oricum vei trăi o viață fericită și vei accepta alegerea lui. Te vei întrista puțin, este firesc, dar, în general, viața ta nu se va prăbuși. Dacă a doua persoană este la fel de matură, atunci începeți relația conștient (cu dorința de a fi împreună pentru tot restul vieții) și o veți încheia, dacă se întâmplă, de asemenea conștient. Dar dacă cealaltă persoană nu este prea matură, atunci apare o altă situație.

La început, el/ea este încântat de maturitatea ta, te admiră, însă treptat i se formează un atașament puternic. La început acest lucru nu ți se pare rău, dar la un moment dat începi să obosești de asta. Adică, tu devii centrul vieții acestui om. Și dacă brusc ai decis să te îndepărtezi sau să ieși din viața lui, atunci lumea lui se  prăbușește. Și ca persoană matură înțelegi că-l doare, că-i este greu, dar nu vei rămâne cu el din milă.

Nu-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea unui om nefericit. Acest lucru se aplică numai la femeia sau bărbatul din viața ta, ci și la părinți, frați, prieteni, bunici. Ajută-i, compătimește-i, dar nu deveni o cârjă pentru ei. Nimeni nu va face pentru ei munca interioară. Nu poți trăi viața pentru cineva.