Capcanele ascunse ale Gândirii Pozitive: Iată ce ți se poate întâmpla, dacă privești viața numai prin ochelarii roz!

Dacă vi se spune că în orice situație trebuie să gândiți pozitiv, iar voi vrei să aruncați cu o piatră în această persoană, atunci suntem pe aceeași lungime de undă.

Gândirea pozitivă este un subtip de gândire magică, când ni se pare că putem schimba realitatea cu gândurile noastre. De fapt putem, dar nu are nimic de-a face cu magia. Gândirea pozitivă, de cele mai multe ori, distorsionează realitatea și ne fură timpul prețios, pe care îl putem folosi pentru schimbări reale.

De exemplu: trăiești cu un partener care permanent te ofensează – îți face remarci tăioase sau te face să te îndoiești de propria adecvare. Te plângi unei prietene, iar ea îți spune: “El, desigur, nu are dreptate, dar privește situația pozitiv: îți oferă daruri, te duce în vacanțe în străinătate, este un tată bun. Iar aceste lucruri mici le poți suporta.” Și înduri, gândindu-te că dacă nu apreciezi binele pe care îl ai, îl vei pierde. Și nu încerci să schimbi situația, nu te aperi, nu înveți să-ți construiești propriile limite psihologice, nu declari că nu accepți un astfel de comportament.

Al doilea exemplu: ai început să te simți rău. Există simptome evidente a deteriorării stării tale fizice sau mentale. Și ar fi bine să mergi la medic pentru o verificare, dar nu ai timp sau bani. Apoi, gândirea pozitivă îți spune: “Nu te gândi la lucruri rele, să nu atragi vreo boală teribilă. Gândește-te la cât mai multe lucruri pozitive și poate că totul va trece. Acum nu este momentul să te gândești la boli. Mai bine mergi la yoga, ea îți armonizează aura și te vei simți imediat mai bine.” Și pierzi timpul prețios!

Gândirea pozitivă îți adoarme vigilența. Când realistul tău interior îți spune că  nu este în regulă ceva, pozitivul tău vesel îți închide ochii și spune zâmbind: “Nu te uita acolo, hai mai bine să jucăm jocul: ”Totul va fi bine!”

Gândirea pozitivă nu ne ajută să rezolvăm problema, ea ne împiedică să o privim din diferite părți, ne împiedică să cântărim aceste părți și să luăm decizia corectă. Este o parte a copilului nostru interior, care poate fi foarte speriat în situații dificile de viață, el închide ochii și șoptește: “Totul va fi bine”.

Optimismul sănătos și gândirea pozitivă sunt două lucruri diferite.

Optimismul sănătos ne dă puterea să facem față dificultăților. El spune: “Da, am o problemă, acum o voi rezolva. Cred că totul va funcționa, dacă voi depune suficient efort “.

Gândirea pozitivă îți spune: “Aceasta nu e o problemă. Dacă te gândești că e o problemă, vei atrage nenorocirea. Mai bine nu observa problema, vezi numai binele din jurul tău. Și atunci răul se va evapora. Sau îți spune: “Fii o fată/un băiat bun. Dacă te comporți bine, vei trimite raze pozitive celor din jur, atunci vor vedea cât de minunat ești și nu te vor mai răni”.

Între timp, emoțiile tale reale te mănâncă din interior. Faptul că le-ai suprimat, le-ai înecat cu gânduri pozitive, nu înseamnă că au dispărut. Supărarea, tristețea, furia, frica doar așteaptă momentul potrivit. Ele câștigă puteri pentru a te ataca. Și atunci în viața ta poate apărea depresia, psihosomatica, nevrozele. Acesta este prețul pe care îl poți plăti, dacă încerci să privești viața prin ochelarii roz.

Nimeni nu-ți interzice să te bucuri de viață, dar gândirea ar trebui să fie realistă, pentru ca întotdeauna să fii gata să-ți aperi valorile și sănătatea.