Au fost împreună 54 de ani! Povestea de dragoste dintre Montserrat Caballe și soțul ei – cea mai romantică și emoționantă!

Cântăreața de operă spaniolă Montserrat Caballe, a murit într-un spital din Barcelona, la 6 octombrie.

Moartea cântăreței a fost o adevărată lovitură pentru familie și colegi. Dar cel mai mult a suferit soțul ei – tenorul Bernabe Marti. Ei au trăit împreună 54 de ani și au reușit să-și păstreze dragostea de-a lungul timpului.

Totul a început în 1962. Montserrat, în vârstă de 29 de ani, a venit la spectacolul de operă ”Las Arenas”, unde a auzit pentru prima oară vocea viitorului său soț. În acel moment ea a decis că ei pot fi împreună … pentru început doar în scenă.

În culise, Montserrat a decis să-l cunoască pe tenorul de 34 de ani pe nume Bernabe Marti. Din nefericire, întâlnirea a decurs complet diferit, nu precum și-ar fi dorit Montserrat.

“Era atât de politicos și amabil, un domn foarte gentil! Extrem de curtenitor, dar foarte rece. Eram dezamăgită și mă gândeam: oare de ce nu poate fi asemănător cu cel care a fost pe scenă?”

Câteva luni mai târziu, în timpul repetițiilor pentru opera ”Madame Butterfly”, tenorul brusc s-a îmbolnăvit. Caballe, care interpreta rolul principal, l-a propus pe Marti să-l înlocuiască. El a fost de acord, dar din moment ce venea din alt oraș și nu a reușit să învețe rolul, prima repetiție orchestrală a fost îngrozitoare.

În ciuda interpretării dezastruoase, Montserrat l-a susținut pe Bernabe, dar în secret era îngrozită de prestația lui. Datorită unui miracol, totul a decurs foarte bine. Publicul a fost recunoscător și l-a răsplătit cu ovații furtunoase.

Dar Montserrat încă era nemulțumită de interpretarea lui, o deranja în special răceala lui.

”M -am plâns cuiva din echipă că Bernabe este prea timid și în momentul culminant al operei el nici măcar nu a îndrăznit să mă sărute. La următorul spectacol m-a cuprins cu pasiune și m-a sărutat! Am fost extrem de fericită și nedumerită, în același timp. 

După spectacol, l-am întrebat supărată: ”Cum ați putut să vă comportați astfel cu o doamnă în fața publicului?, iar el mi-a răspuns: ”Nu m-am comportat astfel cu o doamnă, dar cu femeia care crede că sunt prea timid.”

Eram gata să-l omor, dar chiar și așa, mi-am dat seama că el este bărbatul vieții mele.” 

După zece zile de la acel sărut, Bernabe a invitat-o pe neașteptate pe Monserrat la cină. Întâlnirea a fost programată la ora șase seara, în cafeneaua ”Milano”.

Monserrat l-a așteptat mai mult de 40 de minute și când se pregătea să plece a apărut el, respirând greu și cerându-și scuze.

”Nu-mi amintesc de ce a întârziat, dar l-am crezut: o persoană care vorbește într-un mod atât de serios și de sincer, pur și simplu nu poate minți.”

În ianuarie 1964, Bernabe a telefonat-o de două ori pe Monserrat. Prima dată pentru a-i dori succes înainte de spectacol. A doua oară pentru a-i spune că vine să o vadă. A doua zi a apărut în fața lui Monserrat și a mamei sale, Anna și i s-a adresat direct mamei:

”Doamna Caballe, sunt o persoană simplă și nu cunosc subtilitățile diplomatice, așa că vreau să cer mâna fiicei dvs. Ambele au fost surprinse, dar Anna și-a revenit repede și a spus că ar fi bine să o întrebe pe fiica ei.

În aceeași zi s-au logodit. 

Și după un timp, din nou în timpul spectacolului ”Madame Butterfly”, Bernabe i-a pus inelul pe deget, oficializând astfel relația lor.

Nunta a fost programată pentru 14 august în biserica mănăstirii Monserrat. A fost una dintre cele mai emoționante zile din viața lui Caballe.

În 1966 se naște fiul lor, Bernabe, iar în 1972 – fiica pe nume Monserrat. Aceasta a mers pe urmele mamei și astăzi este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de operă din Spania.

Caballe a considerat un mare avantaj că soțul ei a fost, de asemenea, cântăreț de operă: pentru că el, ca nimeni altul, a înțeles-o.

”Secretul unei căsătorii fericite se bazează pe înțelegere, dar și pe faptul că ambii am avut aceeași profesie. În trecut, Bernabe a fost tenor. Astfel, am reușit să evităm multe conflicte.”

Monserrat a susținut întotdeauna că pentru ea este important să poată combina viața de familie și cariera.

”Cred că omenirea nu va muri dacă Monserrat Caballe nu mai cântă. Și muzica nu va muri fără mine – muzica e veșnică. Dar eu voi muri fără familia mea.”