Scrisoarea unei femei de 83 de ani adresată prietenei sale: ”Dragă Berta, viața trebuie savurată…”

Scrisoarea unei femei de 83 de ani adresată prietenei sale:

Dragă Berta!

Acum citesc tot mai des și șterg praful tot mai rar. Stau în curte și mă bucur de vedere, fără să-mi fac griji pentru buruienile din grădină. Petrec tot mai mult timp cu familia, prietenii și lucrez tot mai puțin.

Viața trebuie savurată, nu îndurată. Acum încerc să conștientizez aceste momente și să le prețuiesc. Nu ”economisesc” nimic: folosesc porțelanul și paharele de cristal cu fiecare ocazie. Port blazerul frumos la piață. Nu păstrez parfumul pentru ocazii speciale, dar îl folosesc când merg la bancă sau la cumpărături.

Cuvintele “într-o zi” și “cândva” își pierd puterea în vocabularul meu. Dacă un lucru merită văzut, auzit sau făcut, vreau să-l văd, să-l aud și să-l fac chiar acum. Nu sunt sigură ce ar face alții, dacă ar ști că nu vor mai fi aici mâine. Însă vreau să cred că și-ar suna familia și prietenii apropiați. Și-ar suna câțiva prieteni apropiați să-și ceară iertare și să îmbunătățească relațiile. Îmi place să cred că ar merge să mănânce mâncare chinezească sau alte bucate preferate.

Cred că niciodată nu voi ști asta. Acestea sunt lucruri mici pe care eu nu le-am făcut și asta m-ar înfuria, dacă aș ști că orele mele sunt numărate.

M-aș înfuria, pentru că nu am scris scrisori pe care voiam să le scriu. M-aș înfuria și aș avea regrete că nu le-am spus celor apropiați: părinților și soțului cât de mult îi iubesc. Încerc să nu amân, să nu opresc nimic care poate adăuga râsete și strălucire în viața mea. Și în fiecare dimineață când deschid ochii, îmi spun că această zi e specială. Fiecare zi, fiecare minut, fiecare respirație – sunt un adevărat dar.

Viața nu poate fi o petrecere permanentă, dar atât timp cât suntem aici, trebuie să dansăm.”