Există 7 Tipuri de Iubire. Pe care ați experimentat-o voi?

Iubirea – este acel sentiment căruia nu i te poți împotrivi. Fiecare l-a experimentat cel puțin o dată în viață, deși experiența putea fi diferită de ceea ce descriu atât de frumos cărțile. Pentru cineva acest sentiment a devenit o adevărată revelație, cineva a descoperit în el un ocean de sensibilitate, iar cineva a văzut în el doar îngrijorări. Ce este dragostea și de ce are atât de multe fețe?

Robert Sternberg, profesor de psihologie, și-a pus această întrebare și a ajuns la concluzia că relația în cuplu poate fi explicată cu ajutorul a trei factori: intimitatea, obligațiile și pasiunea. În opinia sa, diverse combinații a acestor trei componente afectează percepția partenerului, puterea sentimentelor, prezența sau absența romantismului în cuplu.

Din păcate, în dragoste cele trei componente nu întotdeauna coincid, de cele mai multe ori relația se construiește pe una sau două componente, dând naștere multor probleme.

7 tipuri de dragoste conform teoriei lui R. Sternberg

1.Iubirea bazată pe atracție

Partenerii sunt uniți de atracția reciprocă. În același timp, ei nu se cunosc deloc și nu sunt dispuși să-și asume responsabilități. Dacă o astfel de atracție cu timpul nu obține o bază (apropiere , atunci această relație nu va fi una de succes.

2. Iubirea platonică

În acest cuplu sentimentele apar pe baza viziunilor și hobby-urilor comune. Partenerii se înțeleg din jumătate de cuvânt, ambii au interese similare, au o viață distractivă și confortabilă împreună. Adevărul e că le lipsește nevoia de s*x, precum și planurile comune. Cel mai probabil, relația nu va depăși niciodată prietenia.

3. Iubirea goală

Pe acești parteneri, încă de la început nu-i leagă nimic, ei sunt diferiți și nici nu se plac. Însă din cauza circumstanțelor trebuie să-și unească destinele – asta e dorința părinților sau ambii fug de singurătate. Căsătoria se leagă fără prea mult entuziasm. Dar în timp, acest tip de iubire poate deveni ceva mai mult, dacă valorile și caracterele partenerilor coincid.

4. Iubirea romantică

În această relație partenerii sunt uniți de intimitate și pasiune. Ei sunt atrași unul de celălalt ca un magnet, iar interesul este completat de confort și înțelegere reciprocă. S-ar părea că sunt legați de soartă, parteneriatul le provoacă emoții pozitive. Din păcate, chiar și această relație se poate destrăma cu timpul, ea nu rezistă pentru a fi înregistrată oficial. Și totul e pentru că niciunul dintre parteneri nu este gata să-și asume obligații, ambii fiind prea absorbiți de experiențele și visurile lor.

5. Iubirea fatală

Iubiții sunt cuprinși de pasiune, pe baza căreia decid să-și construiască o familie. Aici bărbatul vrea să fie capul, iar femeia să joace rolul soției fidele și iubitoare. Singurul dezavantaj este că le este dificil să aibă încredere unul în celălalt, ei gândesc diferit, ceea ce subminează stabilitatea în cuplu. Astfel de relații pot exista toată viața, dar între soț și soție nu va exista niciodată o apropiere adevărată. Ambii vor căuta prieteni înafară, pentru a-și vărsa amarul și a găsi sprijin.

6. Iubirea bazată pe prietenie

Este o relație puternică și caldă în care partenerii sunt uniți prin prietenie și responsabilitate reciprocă. Aceste cupluri se simt bine împreună, sunt cei mai buni prieteni, susțin inițiativele și visele celuilalt. În același timp, ei nu se tem să facă planuri pe termen lung, să planifice aventuri comune. Dacă s*xul pentru ambii nu este pe primul loc – ei rămân împreună toată viața, încheind un contract “înțelept”. Dar dacă pasiunea contează, atunci se despart prieteni și caută parteneri mai temperamentali.

7. Iubirea  perfectă

Este un ideal, pe care rareori reușești să-l cunoști în viața reală sau se deschide  pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Include toate cele trei elemente, aducându-le ambilor soți o adevărată plăcere. În astfel de relații, s*xul este ideal chiar și după mulți ani de căsătorie, soții nu se plictisesc niciodată împreună, se sprijină reciproc în toate începuturile, împărtășesc toate secretele și nu doresc să construiască relații cu altcineva. Din păcate, pentru a menține un astfel de nivel, este foarte dificil și cu vârsta, pasiunea oricum se stinge, oferind locul afecțiunii profunde și prieteniei.