6 FRAZE pe care trebuie să le EVIȚI în timpul unui conflict!

Nu există un mod universal de a evita conflictul, dar nici nu este necesar, pentru că disputa este forța motrică a oricărei relații.

Pentru a te mișca în aceeași direcție cu interlocutorul, e mai bine să eviți greșelile comune în certuri. Iată câteva fraze pe care NU trebuie să le spui, pentru a nu agita apele și mai mult.

1. Nu este atât de important

Chiar dacă motivul cerții este alegerea filmului de vineri seara, nu încerca să închei disputa cu această frază. Astfel, devalorizezi opinia altei persoane.
Oamenii folosesc cuvintele: “Nu este atât de important” sau “Care este diferența” pentru a se simți mai confortabil, nu pentru a susține interlocutorul. Și ca răspuns, omul se va înfuria și mai tare ori se va închide în sine.

2. Ce pot să fac pentru a te vedea fericit(ă)?

În traducere: ”Ce să fac, ca în sfârșit să taci și să mă lași în pace.” O altă greșeală, în ceartă, este încercarea de a evita conflictul, prefăcându-te că doar unul se ceartă. Acest mod pasiv-agresiv arată că ți-e mai ușor să te îndepărtezi și să renunți, decât să căutați un compromis. Indiferența rănește mai mult decât dezacordul.

3. Calmează-te, relaxează-te

În timpul conflictului emoțiile vorbesc în locul nostru. Aceste cuvinte diminuează argumentele oponentului. De parcă îți dorești să-i spui că tu ești singurul om adecvat în încăpere, iar el spune prostii. Ar fi mai bine să vorbești la plural: “Hai, să ne calmăm…” Este o atenționare mai blândă, că ambii sunteți emoționați și puteți face greșeli.

4. Tu întotdeauna…

Este o frază excelentă pentru a începe scandalul, dar nu și pentru a-l încheia. “Mereu mă faci să mă simt vinovată”, “Nu mă asculți niciodată” Adăugând pe lângă greșelile interlocutorului un ”gust” de eternitate, vrei să-l rănești și mai mult. Singura reacție pe care o provoacă aceste cuvinte – este autoapărarea. Mai bine spune-i ce simți: “Mă simt vinovată”, “Mă doare, că nu pot ajunge la sufletul tău”.

5. Nu vreau să te văd

”Între noi totul s-a încheiat”, ”Am spus tot ce aveam de spus”, ”Pleacă din viața mea” și alte fraze similare ar trebui să sune pe un ton calm, din gura omului care este convins de decizia sa. Când spui astfel de fraze te sperii și pe tine, și pe partener. Din cauza emoțiilor, omori șansa să ajungeți la o decizie constructivă.

6. Te înșeli

După o frază care ni se pare nedreaptă, nu mai auzim nimic din ce spune interlocutorul. Primul reflex este acela de a-l întrerupe: “Nu ai dreptate” și imediat să-i demonstrezi de ce se înșală. Acest comportament va transforma chiar și cea mai pașnică discuție în ceartă. Când vrei să oprești imediat conflictul, spune: “Am nevoie de timp, trebuie să mă potolesc și apoi mă voi întoarce la acestă discuție”.