Cum recunoști Omul care suferă de Tulburare de Personalitate? Iată 10 semne distincte!

Oricine dintre noi se poate confrunta cu oamenii care suferă de diferite tulburări de personalitate. Printre acești oameni pot fi rudele, prietenii și colegii noștri. În majoritatea cazurilor comunicarea este foarte dificilă, ei sunt foarte încăpățânați și deseori se ceartă pentru lucruri neînsemnate. O persoană cu tulburare de personalitate percepe realitatea într-o formă distorsionată, iar aceste simptome se manifestă în toate situațiile.

Iată 10 semne care îți permit să suspectezi tulburarea de personalitate la persoanele din preajma ta:

1. Omul are mereu neînțelegeri cu ceilalți. El adesea aude în cuvintele altora ceea ce de fapt, nu s-a spus. Narcisistului i se pare că este idealizat, deși el nu este ideal, iar cel care suferă de tulburare de personalitate evitantă va auzi în cuvintele celor din jur dispreț și răutate care, de fapt, nu există. În realitate, o astfel de persoană aude în cuvintele altora conținutul dialogului său interior (neîncrederea sau sentimentul de superioritate).

2. Persoana nu percepe corect realitatea. Interpretând greșit cuvintele altor oameni, ei au adesea idei greșite despre relația cu ceilalți și cu statutul pe care îl ocupă în societate. De exemplu, personalitățile isterice încep să se considere pe bună dreptate cei mai buni prieteni ai cuiva pe care tocmai l-au întâlnit, fără să-și dea seama că noua lor cunoștință nu crede așa.

3. Deseori strică plăcerea altor oameni. De exemplu, va povesti finalul filmului, va inventa motive puțin probabile, din cauza cărora planurile cuiva pot eșua, poate strica dispoziția celorlalți. El face toate astea pentru a fi în centrul atenției, pentru a le dovedi tuturor că este inteligent și are dreptate – o manifestare tipică a trăsăturilor obsesiv-compulsive și narcisice.

4. Omul nu înțelege că “nu” înseamnă nu. Tendința de a încălca limitele altor oameni – este un simptom tipic. Cei care suferă de astfel de tulburări nu recunosc drepturile altor oameni să stabilească granițe și le încalcă ușor, dacă nu le sunt pe plac. Persoanele cu tulburări de personalitate antisociale și bordelaine încalcă granițele străine din alte motive – primii primesc plăcere din asta, iar cei din urmă nici măcar nu înțeleg că le încalcă.

5. Încearcă să se expună ca victimă. Pentru a evita responsabilitatea, persoanele cu tulburări de personalitate tind să joace rolul de victimă, de exemplu, vorbind despre copilăria lor dificilă și traumele psihologice vechi. Este un lucru atunci când pacientul cu tulburare de stres post-traumatic suferă de amintiri dureroase și e cu totul altceva – când el încearcă să-i manipuleze pe alții sau să evite responsabilitatea. Se observă acest lucru la persoanele paranoice, dependente sau antisociale.

6. Au un dezechilibru în relațiile personale. Pentru unele tulburări (bordeline, histrionică și dependentă) sunt caracteristice relațiile prea apropiate și emoționale, în timp ce pentru alte persoane (cu tulburări narcisiste, evitante, schizoide, schizotipale, obsesiv-compulsive sau antisociale), dimpotrivă, intimitatea emoțională este aproape inaccesibilă. În orice caz, relațiile sunt dezechilibrate – fie prea apropiate, fie prea reci și detașate.

7. Ei consideră că este foarte dificil să se schimbe. Acești oameni sunt capabili să se schimbe, dar extrem de lent. De obicei, nu reușesc să scape complet de tulburare.

8. Dau vina pe alții. Dacă omul vine la psihoterapeut cu partenerul său, deseori el încearcă să arate că este perfect, iar partenerul său – un nebun. Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă adesea aduc terapeutului o listă în care prezintă toate neajunsurile partenerului. Când li se indică greșelile și neajunsurile lor, ei încearcă să-și învinuiască partenerul.

9. Sunt predispuși să mintă. Ei mint pentru a se proteja. Acești oameni nu pot recunoaște că problema este la ei și recurg la minciună. Și chiar dacă recunosc, o fac de obicei, extrem de dramatic. Cea mai periculoasă minciună este a persoanelor cu tulburare de personalitate antisocială.

10. Noțiunea de realitate este distorsionată. În cazul persoanelor cu tulburare de personalitate schizoidă și schizotipală, conceptul de viață și locul în ea – este distorsionat. Ei de parcă privesc lumea prin ochelari și văd totul puțin diferit decât este în realitate. Viziunea lor asupra lumii se bazează mai mult pe fantezii, decât pe realitate.