10 LUCRURI de care au nevoie Oamenii Hipersensibili pentru a fi FERICIȚI!

Când percepem prea intens informațiile din lumea exterioară, fie că sunt cuvinte, mirosuri sau atingeri – asta ne afectează nevoile de bază. Autoarea cărții ”The Secret Lives of Introverts”, Jenn Granneman ne spune care sunt cele 10 lucruri de care au nevoie oamenii hipersensibili pentru a fi fericiți:

1. Un ritm mai lent și mai simplu de viață. Ei se mișcă și acționează puțin mai lent decât ceilalți. De aceea, au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii și a îndeplini anumite sarcini. De exemplu, ei ar putea să se întrebe cum arată supa de pui și apoi să-și imagineze cum sunt crescute găinile în incubatoare, iar apoi omorâte. Omul hipersensibil va avea nevoie de câteva minute pentru a decide dacă va putea trăi cu această realitate pe farfurie. Toate acestea necesită timp.

2. Un loc liniștit pentru a se calma după o zi obositoare. Oamenii sensibili cu greu  pot rezista multor ore de activitate mentală sau fizică. Sistemul lor nervos suprasensibil absoarbe o cantitate imensă de informații și o prelucrează cu cea mai mare precizie. La sfârșitul zilei de lucru ei se simt complet epuizați.

3. Permisiunea de a-și exprima deschis emoțiile și de a plânge. Oamenii sensibili nu sunt receptivi numai la semnalele mediului, ei sunt și emoțional sensibili. Potrivit cercetărilor, acești oameni nu pot ascunde ceea ce simt. Plâng mai des decât alții, își arată mereu furia sau bucuria. Este important ca cei din jur să le permită să se exprime și să aprecieze asta.

4. Timp pentru a se adapta schimbărilor. Schimbările ne îngrijorează pe fiecare dintre noi, dar pentru persoanele hipersensibile, aceasta este o sursă puternică de stres. Chiar și schimbările pozitive, cum ar fi începutul unei relații noi sau mutarea într-o casă nouă, sunt excesiv de șocante și necesită o perioadă suplimentară de adaptare.

5. Relații strânse, semnificative. Oamenii hipersensibili se pot plictisi sau pot fi anxioși într-o relație lipsită de conținut profund. De aceea, vor fi foarte selectivi cu cei pe care îi primesc în viața lor. Relațiile superficiale de nivelul “a da – a lua” nu li se potrivesc. Ei tind spre relații spirituale complete. Oferiți-le asta.

6. Un mod blând și sănătos de gestionare a conflictelor. Oamenii hipersensibili, de regulă sunt empatici și evitarea conflictelor este o modalitate de a-și manifesta grija față de ceilalți. Din nefericire, ei își ascund deseori nevoile și plutesc după flux. Ei au nevoie de un mod sănătos pentru a rezolva neînțelegerile, ceea ce exclude țipetele și scandalurile.

7. Alimentație sănătoasă și mult somn. Lipsa de somn îl poate face capricios pe oricine. Însă pentru oamenii hipersensibili este insuportabilă. La fel și foamea. În rezultat ei își pierd concentrarea, au dispoziție proastă, poți zice că ziua lor e pierdută. Mesele regulate și somnul sunt garanția bunăstării zilnice.

8. Scopuri. Mulți oameni trec prin viață fără direcție sau scopuri. Pentru oamenii hipersensibili acest lucru este de neconceput. Ei gândesc profund în legătură cu destinul lor în viață. Cine sunt ei, de ce sunt aici și de ce au fost trimiși pe această planetă? Oamenii sensibili doresc sarcini semnificative.

9. Oameni înțelegători alături. Oamenii hipersensibili au nevoie de cel puțin două sau trei persoane apropiate, care să-i înțeleagă cu adevărat. Și nu numai să-i înțeleagă, dar și să-i protejeze de supraexcitare.

10. Natura și frumusețea. Mediul ne afectează pe toți. Cu toate acestea, în cazul oamenilor hipersensibili această conexiune este chiar mai profundă. Contactul zilnic cu natura pentru ei este extrem de important, de asemenea și estetica a ceea ce îi înconjoară. Un mediu haotic sau urât îi poate destabiliza. Iar frumusețea este un balsam care întinerește și calmează.