Top 5 greșeli pe care le fac părinții în educația copiilor. Evită-le și vei crește un copil lipsit de complexe!

De felul în care se comportă părinții cu copiii, depinde direct dezvoltarea lor emoțională și viața în continuare, pentru că la această vârstă fragedă ei adoptă obiceiurile și dispoziția adulților.

Majoritatea nevrozelor noastre provin din copilărie. Fobiile, gândurile obsesive, anxietatea – toate acestea sunt reacții de protecție la diferite situații stresante, pentru formarea cărora, în mare parte a influențat educația greșită.

Vă prezentăm 5 greșeli ale părinților, care pot aduce copiilor nevroze.

Protecția exagerată

Iubirea excesivă și hiper-protecția pot dăuna copilului nu mai puțin decât neglijarea. Principala problemă a acestor copii este că, părinții sunt extrem de preocupați de viitorul lor. La școală, copilul trebuie să aibă numai note maxime, să participe la diferite olimpiade, după ore să meargă la tot felul de secții și cursuri. Încercând să-și realizeze propriile ambiții, părinții își tratează copilul ca un “proiect de afaceri”. Din cauza lipsei distracțiilor ”inutile” și comunicării cu colegii, acești copii sunt urmăriți mereu de sentimentul de inferioritate.

Criticile permanente

În unele cazuri, apariția unui copil în familie anulează planurile părinților, cel mai des pune capăt carierei sau studiilor. Din acest motiv, subconștientul unor mame și tați lansează un “program” de respingere. Copilul mereu este învinuit de ceva, îi sunt scoase în evidență neajunsurile, i se pune în față exemplul altor copii. Criticile constante și lipsa de laudă transformă viața copilului într-un infern – dezvoltarea unei nevroze în acest caz este aproape garantată.

Manipularea

Amenințarea că nu va mai fi iubit – sunt cele mai teribile cuvinte pentru copil și îi pot provoca traume psihologice grave. Cu toate acestea, unii părinți le utilizează ca o pârghie de presiune asupra copilului. Copilul trebuie să știe că sentimentele și afecțiunea pentru el sunt necondiționate, altfel veți planta în mintea lui că dragostea nu se oferă pur și simplu, ci trebuie câștigată.

Răsfățul

Părinții, care adoptă modul egocentric de educație, cresc, de obicei, copii extrem de răsfățați. Acești părinții nu-și pun speranța în copil, dar nici nu-i stabilesc obiective mari. La acești copii, cu timpul dispare dorința și motivația de a se realiza cumva în această viață, deoarece părinții îi oferă totul. Drept urmare, în familie crește o persoană complet inadaptată pentru viața independentă, care nu poate stabili contacte cu alte persoane. Iar aceasta este calea directă spre nevroză.

Copilului i se interzice totul

Mulți copii pe parcursul zilei sunt nevoiți să audă de zeci de ori: “Nu atinge”, “Pune la loc”, “Nu se poate” etc. Iar apoi părinții sunt surprinși de ce copilul lor crește nesigur și lipsit de inițiativă. Acțiunile copiilor sunt condiționate de dorința de a explora lumea din jurul lor. Dacă nu le permitem să-și asume riscuri în limite rezonabile, făcând greșeli, ei nu vor putea dobândi experiența necesară de viață. Ca rezultat, copilul va suferi de neîncredere în sine și nu-și va cunoaște dorințele.

Nu este atât de dificil să educi un copil plin de viață și lipsit de complexe. Pur și simplu în loc să-i provoace copilului sentimentul de vinovăție și frica de pedeapsă, părinții ar trebui să-l trateze cu înțelegere, să-i respecte sentimentele și punctul de vedere.