Evitați aceste 10 greșeli tipice de educație și veți crește copii sănătoși psihologic

Sănătatea psihologică – este ceea ce le permite copiilor să-și revină după eșecuri și să continue să facă ceva important și valoros, chiar dacă sunt copleșiți de neîncrederea în sine.

Pentru a crește un copil cu un psihic sănătos, trebuie să evitați cele mai comune greșeli părintești. Am enumerat aceste greșeli tipice în cartea mea “10 lucruri pe care părinții copiilor sănătoși mintal nu le fac”. Iată care sunt acestea:

1. NU încurajează sindromul VICTIMEI

Un meci pierdut sau o notă proastă la școală nu fac copilul un ratat. Respingerea, eșecul și nedreptatea fac parte din viață.

Îndrumați și sprijiniți copilul atunci când are nevoie de asta, dar nu încurajați în el o dorință excesivă de a-și plânge de milă. Învățați-l că chiar și în cele mai injuste circumstanțe, el poate întreprinde anumite acțiuni constructive.

2. NU-l cresc cu sentimentul de vinovăție

Insuflarea permanentă a vinovăției, învață copilul că acest sentiment este insuportabil. Iar copiii care cred acest lucru, nu sunt capabili să spună NU atunci când cineva le spune: ”Fii prieten, dă-mi să copii” sau ”Dacă m-ai fi iubit, ai fi făcut asta pentru mine.”

Arată-i copilului că chiar dacă uneori simți vinovăție, nu-i permiți acestui sentiment să te împiedice să iei decizii înțelepte și corecte.

3. Nu transformă copilul în centrul universului

Dacă viața voastră se rotește doar în jurul copiilor, ei vor crește cu încrederea că toată lumea trebuie să-i deservească. Copiii egocentrici și aroganți puțin probabil vor reuși în viață.

Învață copilul să se concentreze mai mult pe ceea ce poate oferi lumii, decât pe ceea ce poate lua.

4. Nu permit fricilor să le influențeze deciziile

Da, dacă veți pune copilul într-un cocon sigur pentru toată viață, asta vă va salva de multe neliniști, însă acest lucru nu va învăța copilul să trăiască o viață reală și să facă față propriilor frici. De fiecare dată când se va afla într-o situație alarmantă, el se va ascunde.

Arătați-i copilului că cel mai bun mod de a învinge frica – este să o înfrunte și veți crește copii îndrăzneți, pregătiți să iasă din zona lor de confort.

5. NU așteaptă perfecțiune

Să așteptați de la copiii voștri succese – este un lucru sănătos. Dar să le cereți să fie perfecți, poate duce la urmări grave. Învățați copiii că este normal să sufere eșecuri și că a nu fi cel mai bun în toate – de asemenea, este normal.

6. NU le permit copiilor să evite responsabilitatea

Copilul, care îndeplinește îndatoririle corespunzătoare vârstei sale, nu este în niciun caz supraîncărcat. Dimpotrivă, el dezvoltă abilitățile necesare pentru a deveni un adult responsabil în viitor.

7. Le permit copiilor să facă greșeli

Consecințele naturale ale propriilor acțiuni sunt probabil cel mai bun învățător al vieții. Permiteți-le copiilor să facă greșeli și arătați-le cum să învețe din ele pentru a deveni mai înțelepți și mai puternici.

8. NU confundă disciplina cu pedeapsa

Scopul pedepsei – este de a face copilul să sufere pentru abaterile sale. Disciplina îl învață cum să facă lucrurile mai bine data viitoare. Pentru a învăța copilul autodisciplina, folosiți metoda consecințelor naturale.

9. Nu caută căi ușoare pentru a evita disconfortul

Da, când cedați unui copil capricios sau faceți ceva în locul lui (deși era obligațiunea lui), asta vă ușurează viața acum, însă nu-i formează copilului cele mai sănătoase obiceiuri.

Lăsați copilul să vadă că faceți ceea ce vi se cere acum și puteți amâna plăcerea dorită pe mai târziu. Exemplul vostru va învăța copilul că are suficientă forță și perseverență pentru a finaliza lucrurile până la capăt.

10. Nu-și protejează copiii excesiv de durere

Supărările, tristețea, îngrijorările – toate acestea fac parte din viață. Lăsând copiii să experimenteze aceste sentimente dureroase, le antrenăm obiceiul de a suporta neplăcerile.

Acordați-le copiilor suficient sprijin, astfel încât să poată face față durerii și să aibă încredere în capacitatea lor de a trece peste dificultățile inevitabile ale vieții.