Epuizarea emoțională: Iată ce poți face când bagajul de emoții este prea greu

Epuizarea emoțională nu ne permite să progresăm, de aceea este important să putem identifica această condiție și să căutăm activități adecvate care ne-ar ajuta să o împiedicăm și să neutralizăm emoțiile negative.

Epuizarea emoțională apare atunci când depășim limitele posibiltăților noastre psihologice, pentru a controla, “canaliza” și gestiona emoțiile. Desigur, vorbim despre acele universuri emoționale în care trăiesc grijile de zi cu zi, stresul, tensiunea și fricile.

Toți cunoaștem ce este epuizarea fizică: știm să-i recunoaștem simptomele, înțelegem că organismul nu mai poate, că are nevoie de odihnă și de anumite măsuri pentru a-și îmbunătăți starea.

Epuizarea emoțională, este mai dificil de identificat. Și deseori nu știm ce strategie psihologică va fi eficientă.

De obicei, “înghițim” o emoție după alta, le adăugăm în portofoliul nostru emoțional, fără a conștientiza greutatea lor reală și modul în care ne afectează calitatea vieții și bunăstarea.

Cu fiecare zi ne este tot mai dificil să ne mișcăm înainte, o facem tot mai încet: cu mai puțin entuziasm, cu mai puțină motivație și cu lipsă totală de iluzii.

Ce este epuizarea emoțională?

Epuizarea emoțională iese din limitele stresului obișnuit sau sentimentului de anxietate. Ea vine la acei oameni care, din motive personale sau profesionale sunt nevoiți să dobândească o experiență cu un nivel emoțional foarte mare.

– De exemplu, medicii, asistentele medicale, pompierii, profesorii – de multe ori sunt nevoiți să acumuleze emoții puternice, pe care pur și simplu nu au timp să le conștientizeze și să le direcționeze.

– Sau faptul că trebuie să ai grijă de bolnavi ce sunt complet dependenți de ceilalți. Sau nevoia de a trăi într-un mediu de familie extrem de solicitant. Aceste condiții de asemenea, pot provoca epuizarea emoțională.

– Și pierderea celor dragi, dezamăgirea, un eveniment traumatic din trecut – toate acestea provoacă o „uzură“, care poate lăsa o amprentă vizibilă în sufletele noastre.

Simptomele legate de epuizarea emoțională:

1. Hipersensibilitate. Chiar și cele mai mici și neînsemnate lucruri ne afectează. Suntem mult mai sensibili, plângem aproape fără motiv, suntem furioși din orice motiv etc.

2. Probleme cu concentrarea atenției.

3. Sentimentul că tot ce se întâmplă este ireal. Uneori ni se pare că lumea se mișcă într-o direcție, iar noi în direcția opusă. De parcă nu mai facem parte din ceea ce se întâmplă aici și acum.

3. Gânduri negative și motivație scăzută. Aceste două dimensiuni, dacă nu se iau măsuri adecvate, pot duce la apariția depresiei.

4. Epuizarea emoțională provoacă oboseală fizică. Și nu contează că omul s-a odihnit 10 ore, el se trezește epuizat și nu are energie.

Învățați să eliberați emoțiile

A elibera emoțiile – înseamnă să-ți descarci bagajul emoțional, să-l faci mai ușor, să arunci acele pietre care te împiedică să mergi înainte.

Dar cum puteți scăpa de emoțiile care s-au instalat adânc în interior?

– Puteți solicita ajutor profesional.

– Comunicați cu colegii, cu prietenii sau oamenii care se află într-o situație similară. Și asta poate ajuta.

– Scrie-ți totul într-un jurnal: este o altă strategie bună.

– Exercițiile fizice, pictura sau faceți ceea ce vă aduce plăcere.

În concluzie, trebuie remarcat faptul că, dacă într-adevăr înțelegeți problema existentă și doriți să faceți față epuizării emoționale, nu este suficient să vă concentrați asupra uneia dintre opțiunile propuse. Abordarea dvs. ar trebui să fie complexă. Încercați să puneți totul în practică, fără a renunța la ajutorul unui specialist.