Insomnia și depresia: Iată cum puteți rupe acest cerc vicios.

Somnul de calitate – este fundamentul activității vitale a omului, garanția energiei, frumuseții și capacității sale de a se bucura de viață. Chiar și o noapte fără somn se transformă în depresie. Însă problema este mult mai gravă decât pare la prima vedere: unele studii recente au arătat că insomnia însoțește frecvent depresia.

De ce apare insomnia în timpul depresiei?

Sună paradoxal, însă depresia este însoțită de o activare excesivă a sistemului nervos. Pe lângă schimbările în activitatea nervoasă superioară, apariția anxietății și a gândurilor obsesive, mai apare și un dezechilibru în reglementarea endocrină – în sânge, în timpul depresiei, crește cantitatea hormonilor de stres. Schimbările duc la așa numita desincronoză – încălcarea ritmurilor circadiene ale omului, care asigură funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor timp de 24 de ore.

În aceste condiții, sistemului nervos îi este destul de dificil, uneori chiar imposibil, să treacă de la starea de activitate la somn. Omului îi este dificil să adoarmă nu numai seara, ci și după trezirile nocturne, care pe fundalul depresiei apar tot mai frecvent.

Cu timpul apare “teama de a nu adormi”, care provoacă și mai multe tulburări ale reglementării circadiane și, în consecință, agravează tulburările de somn.

Aparițiile progresive ale insomniei provoacă iritabilitate, atenție scăzută, creșterea tensiunii arteriale și boli ale tractului digestiv. Cercetările științifice chiar au demonstrat o legătură între tulburările cronice de somn și riscul apariției tumorilor maligne. Multe mecanisme ale încălcărilor încă nu au fost stabilite complet, însă relația dintre insomnie și bolile somatice este incontestabilă.

Ce ar trebui să faci dacă insomnia este cauzată de depresie?

Evident, dacă tulburările de somn sunt cauzate de depresie, atunci trebuie eliminate cauzele insomniei. Cu toate acestea, există câteva reguli de bază ale igienei somnului, care ar trebui încercate, înainte de a vizita un specialist.

– Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră, în zilele lucrătoare și în weekend.

– Nu manca prea mult înainte de somn – cina ar trebui sa fie ușoară.

– Fă sport doar dimineața și ziua. Seara, este mai bine să faci o plimbare pe jos la aer proaspăt.

– În a doua jumătate a zilei încearcă să reduci consumul de ceai, cafea și alcool și, în mod ideal, renunță la aceste băuturi.

– Ai grijă de confortul patului și al pernei. 

– Aerisește camera înainte de somn.

Fără îndoială, insomnia cauzată de depresie necesită tratament complet. Deci, nu-ți fie teamă să mergi la un specialist – un psihoterapeut.

Insomnia cronică pe fundalul depresiei nu este cea mai plăcută formă de tulburare de somn. Cu toate acestea, adresarea la timp la un specialist, arsenalul semnificativ de metode psihoterapeutice și medicamente moderne – sunt singura modalitate corectă de a rezolva problema. Nu ezita să ceri ajutor. Crede-mă, totul poate fi corectat și somnul bun va reveni în viața ta.