Iată ce ni se poate întâmpla dacă ne suprimăm emoțiile!

Există multe moduri să-ți interzici să simți un sentiment, să te prefaci că nu există. Toți facem asta din când în când și, pe de o parte, este un lucru obișnuit. Pe de altă parte, energia captivă necesită ieșire. Dacă emoțiile nu găsesc o ieșire “permisă”, ele aleg una dintre următoarele opțiuni:

1. Izbucniri necontrolate

Cel mai simplu mod de a explica acest lucru este cu furia și iritarea. Dacă suntem permanent iritați, însă încercăm să nu arătăm asta, furia se acumulează și orice lucru mic poate fi ultima picătură care umple vasul. În grupul de risc desigur vor fi oamenii care se tem de conflicte și caută să-i mulțumească pe alții. Cei care nu exprimă, ci doar “acumulează”.

Acest mecanism funcționează nu numai cu furia. E vorba și de alte sentimente. De exemplu, fricile suprimate se pot manifesta sub formă de fobii, coșmaruri și atacuri de panică. Iar oamenii sentimentali, pe care un film sau o poveste îl pot emoționa până la lacrimi, sunt cei care au în interiorul lor multă tristețe.

2. Acțiuni inconștiente.

De obicei, oamenii nu acordă importanță erorilor de scriere, greșelilor, acțiunilor și vorbelor spuse la întâmplare, dar în zadar. Descoperirea că aceste accidente nu sunt deloc întâmplătoare a fost făcută acum o sută de ani de Sigmund Freud. El a descris acest lucru în lucrarea sa “Psihopatologia vieții cotidiene”. Cine vrea să studieze acest subiect în detaliu, aceasta este sursa.

Acum câțiva ani, am observat că destul de des „accidental“ îmi pot tăia degetul,  când curăț cartofii sau rad ceva prin răzătoare sau mă pot lovi accidental de perete. În astfel de momente, mă întreb: oare la ce mă gândeam acum. Și atunci mi-am dat seama că orice traumă minoră, este legată de faptul că simțeam vină sau rușine și inconștient mă pedepseam pentru gândurile „rele“. De îndată ce am încetat să mă învinuiesc, traumele au dispărut.

3. Psihosomatica

Al treilea mod prin care se pot manifesta emoțiile nedigerate – este psihosomatica, adică bolile fizice care își au originea în starea psihologică. Omul de parcă încheie un contract inconștient în interiorul său: “Mai bine voi trăi aceste emoții cu corpul, dar nu mă voi confrunta direct cu ele, pentru că e prea neplăcut”.

4. Nebunia

Uneori, bolile mintale sunt o consecință a faptului că omul nu poate face față emoțiilor sale sau îl protejează de emoțiile intolerabile. De exemplu, una dintre teoriile psihologice de dezvoltare a schizofreniei introduce conceptul de “legătură dublă”. O instrucțiune care se contrazice, un fel de “stai acolo, vino-ncoace”. Dacă se vor folosi astfel de instrucțiuni în comunicarea cu omul, atunci gândirea lui uneori poate fi perturbată. În special dacă acesta e un copil. Unele boli mintale își au începutul în educația și starea emoțională a omului.

Aceste mecanisme funcționează inconștient. Mai mult decât atât, dacă le conștientizăm, atunci nu mai funcționează. Recunoașterea și trăirea emoțiilor – este cea mai bună opțiune, pentru că ne salvează de toate aceste probleme. Și vestea bună este că putem învăța acest lucru.

Când știm cum să ne tratăm sentimentele, de ce avem nevoie de ele și care este funcția lor, nu există necesitatea să le suprimăm sau să le evităm. Și ele încetează să fie dureroase, pentru că știm cum să le facem față.

Autor: A. Musikhin – Psiholog, psihoterapeut, scriitor