Aceste 8 SFATURI te vor ajuta să SPRIJINI CORECT oamenii care trec printr-o situație dificilă.

Un studiu realizat în China arată că majoritatea oamenilor care se află în situații dificile sau suferă de depresie cer ajutor prietenilor (78,7%) și familiei (75,6%). Însă familia și prietenii nu întotdeauna știu cum să-i sprijine corect. Ei fac aceleași greșeli, care nu numai că nu ajută persoana care a ajuns în dificultate, ba chiar îi pot face mai mult rău.

Psihologii ne oferă câteva sfaturi, despre cum pot fi susținute corect persoanele care trec prin suferință sau sunt într-o situație dificilă.

1.Fii alături

Omul care a trecut printr-o nenorocire are nevoie de sprijin. Și cel mai bun mod este să-i fii alături. Dacă este necesar, chiar te poți muta pentru o vreme la el sau îl poți vizita regulat. Oamenii care s-au confruntat cu durerea își amintesc că cele mai eficiente au fost îmbrățișările prietenilor și cuvintele simple de sprijin: “Îmi pare rău”. Fraze precum  “Totul va fi bine”, dimpotrivă, provoacă iritare. Ele par pustii, pentru că nimeni nu cunoaște viitorul.

2. Nu fi intruziv

Atunci când prietenilor sau oamenilor apropiați li se întâmplă o nenorocire, de exemplu, una dintre rude ajunge la spital, vrem să fim la curent cu toate evenimentele. Vrem să sunăm și să aflăm știrile din prima sursă. Nu faceți acest lucru. E mai bine să scrii, decât să suni. Omul poate fi ocupat sau poate evita comunicarea, iar la mesaje va putea răspunde atunci când va avea timp și posibilitate.

3. Nu-l întreba detaliile

Adesea oamenii vor să știe cât mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat. Imaginați-vă cum se simte omul ajuns în dificultate, el trebuie să trăiască din nou acestă nenorocire, povestindu-ți.

4. Oferă un ajutor specific

Persoanele care se află într-o situație dificilă au nevoie de ajutor. Asta e sigur. Deci, nu trebuie să întrebi dacă are nevoie de ajutor. Spune-i direct că vrei să-l ajuți și specifică ce ai putea face. Îl poți ajuta de exemplu, să-i ducă pe cei mici la grădiniță sau la școală, să pregătească cina, să cumpere alimente, să plimbe câinele etc. Dacă îți vei asuma o parte din responsabilitățile zilnice, asta într-adevăr îi va ușura viața.

5. Poți colecta bani

Oamenii ajunși în necaz, uneori au nevoie de bani. Dar întotdeauna e greu să accepți banii și mai greu e să ceri ajutor financiar. Desigur, dacă nu e o problemă de viață și de moarte. Nu întreba omul dacă are nevoie de bani. Mai bine colectează bani și oferă-i. Acesta va fi un sprijin bun, iar omul îți va fi recunoscător.

6. Nu oferi sfaturi inutile

Trebuie să știi să oferi sfaturi. Sfaturile de genul: ”Trebuia să faci așa..” sunt inutile și doar provoacă iritare. Lucrurile deja s-au întâmplat, trecutul nu mai poate fi întors. Mai bine, recomandă-i un specialist, de exemplu, un medic. Prin asta îi vei oferi un ajutor real.

7. Renunță la evaluări

Oamenii aflați în dificultate nu au nevoie de un judecător. Nu forța situația cu frazele: “Ceea ce s-a întâmplat, este groaznic!” Sau “El este atât de tânăr”.

Evită să spui fraze precum: “Omul tău drag acum e într-un loc mai bun”, “Asta e voia lui Dumnezeu” sau “Cel puțin nu mai suferă”.

8. Nu construi ipoteze

Nu suntem profeți și niciunul dintre noi nu știa ce se va întâmpla. Trecutul nu poate fi întors, iar aceste ipoteze cu siguranță nu vor ajuta pe nimeni. Pur si simplu îmbrățișează omul îndurerat și compătimește-l.