Instinctul de ”TURMĂ”: Iată Cine sunt Oamenii care Nu fac Parte din Ea!

Toți știm foarte bine că ”turma” – sunt oamenii care au un lider. Principiul este că ceea ce spune liderul, aceea fac oamenii.

Da, pe de o parte, nu e rău să fii într-o astfel de ”turmă”: ai un loc al tău, toată lumea gândește și tratează lucrurile la fel și, în general, nu trebuie să-ți forțezi creierul, pentru că liderul decide pentru tine.

”Mulțimea nu iubește singuraticii, ea recunoaște doar oameni falși, care se imită întru totul unul pe celălalt. Mulțimea îi disprețuiește pe cei care se separă, care își apără drepturile, își apără libertatea, acționează în felul său, indiferent de consecințe.” – Osho

Dar nu totul este la fel de bine precum pare la prima vedere. Să analizăm toate avantajele și dezavantajele ”turmei”. În ceea ce privește avantajele menționate mai sus, unii dintre cunoscuții mei (care trăiesc conform “principiului turmei”) includ: înțelegerea reciprocă, comunicare ușoară, ajutor reciproc și … Asta nu vă amintește de o sectă închisă. E o glumă. Da, e bine dacă ocupi un anumit loc în ”turmă”, însă apare o altă întrebare: “Cine ești tu, dacă ”turma” nu este lângă tine?”.

Cel mai mare dezavantaj al ”turmei” este că în ea se încalcă și se distruge individualismul omului. Acest lucru presupune comportamentul greșit, considerat incorect în turma: nu poți face ceva fără acordul celorlalți, iar dacă faci – Goodbye turma. Puțin radical, dar este adevărat.

”Mulțimea poate ierta orice și pe oricine, dar nu și pe omul care va rămâne el însuși sub presiunea derâderilor ei disprețuitoare. – Ayn Rand”

Probabil toată lumea cunoaște conceptul de colectivism. ”Principiul turmei” este cu noi în fiecare zi: de exemplu, cineva dintre prietene și-a cumpărat o bluza nouă, la modă, iar în ziua următoare toate celelalte prietene își vor cumpăra o bluză asemănătoare. Unul dintre prieteni a început sa fumeze noile țigări și lăudând această marcă, toți încep să fumeze aceleași țigări.

”Oamenii pot fi tolerați numai câte unul, mulțimea este prea aproape de lumea animală.” – Franz Grilpartser

Oamenii care își exprimă individualitatea și nu fac parte din ”turmă”, ca răspuns primesc o presiune din toate părțile. ”Turma” îi distruge pe cei care nu fac parte din ea: se caută “rufele murdare” ale unui individualist, apar bârfe și, în general, totul se face după principiul “Dacă nu ești ca toți, atunci nu ai loc pe această planetă”.

Știți de ce se face acest lucru? Pentru că ”turma” se teme de individualiști. Acest lucru se datorează faptului că individualistul, din punct de vedere moral și psihologic, este mult mai puternic decât acești susținători ai ”vieții de turmă”.

Oamenii care nu se tem să dea dovadă de entuziasm și creativitate – obțin cele mai bune rezultate atât în ​​viață, cât și recunoaștere în societate (în timp, bineînțeles). Nu vreau să spun că trebuie să ieși în evidentă din mulțime cu părul roșu și cu multe tatuaje pe corp. Ci doar să nu cedezi presiunii care vine din exterior și să nu te adaptezi întotdeauna după alții, arătându-ți caracterul și natura.