Am fost învățați să ne frângem. Capcana în care ajung oamenii care decid să se schimbe…

Cunosc o capcană, în care ajung oamenii care decid să se schimbe. Ea se află la suprafață, dar este construită atât de viclean, încât nimeni nu va trece pe lângă ea – neapărat va călca și va deveni confuz.

Însăși ideea de a ne “schimba” sau de a ne “schimba viața” – ne conduce direct spre această capcană. Se omite o parte importantă, fără de care toate eforturile vor fi în zadar și în cele din urmă putem ajunge într-o situație mai rea decât am fost. Dorind să ne schimbăm sau să ne schimbăm viața, uităm să ne gândim cum interacționăm cu noi înșine sau cu lumea. Și de felul cum o facem depinde ceea ce se va întâmpla.

Pentru mulți dintre noi, principala cale de a interacționa cu noi înșine – este violența. Încă din copilărie am fost învățați că trebuie să ne frângem pentru a obține rezultatul dorit. Voința, auto-disciplina, niciun fel de indulgență. Și indiferent ce îi vom oferi unui astfel de om pentru dezvoltare, el va folosi violența.

”Yoga? Mă voi tortura atât de mult cu yoga, ignorând toate semnalele corpului, încât nu mă voi ridica o săptămână din pat.”

”Trebuie să-mi stabilesc obiective și să le ating? Mă voi goni în boală, luptând pentru realizarea a cinci scopuri deodată.”

Violența ca metodă de contact – este un război continuu cu sine și cu alții. Devenim asemănători omului care învață diferite instrumente, știind doar un singur lucru: să bată cuiele. El va bate și cu ciocanul, și cu microscopul și cu o carte și cu o oală. Pentru că nu știe nimic altceva decât să bată cuiele. Dacă nu-i va reuși ceva, el va începe să bată ”cuiele” în sine …

Și mai există ascultarea – ca metodă de violență asupra sa. Pentru om cel mai important lucru în viață este executarea conștiincioasă a instrucțiunilor. Este ascultarea moștenită din copilărie, doar că acum în locul părinților – omul va asculta psihologul, politicienii, jurnaliștii, guru în afaceri etc.

Cuvintele psihologului despre cât este de important să-și clarifice sentimentele în comunicare – el le va percepe ca un ordin, în acest mod de interacțiune.

Foarte rar se manifestă un alt mod de interacțiune cu noi înșine – grija. Când te studiezi cu atenție, găsești punctele forte și punctele slabe, înveți cum să le tratezi. Înveți auto-sprijinul. Cu grijă, fără grabă – prinzându-te de mâna atunci când violența obișnuită asupra ta se grăbește înainte.

Apropo: și odată cu apariția grijii, dorința de a te schimba de multe ori dispare.