Limitați timpul copilului de a utiliza smartphone-ul! Pentru asta există 10 motive serioase!

O echipă de cercetători de la Universitatea din Iowa a ajuns la concluzia că în prezent până la 90% dintre copiii de 2 ani din America folosesc deja smartphone-ul.

Desigur, pe de o parte, nu este rău: diferite jocuri de dezvoltare pot influența pozitiv copiii, însă oamenii de știință recomandă cu tărie limitarea timpului de utilizare a gadget-urilor. Și pentru asta ei au 10 motive serioase.

1.Gadget-urile afectează negativ capacitatea copilului de a socializa

De la 0 până la 2 ani, creierul copilului crește de trei ori. Vocea părinților, atingerile lor, jocurile comune îi ajută să se formeze, pentru a stabili ulterior conexiuni emoționale normale cu alte persoane.

Având acces la gadget-uri de la o vârstă atât de fragedă, sistemul nervos al copilului se dezvoltă mai rău, ceea ce îi afectează grav concentrarea atenției și percepția oamenilor din jur. Atunci când va crește, îi va fi mai dificil să construiască relații armonioase cu oamenii din jur.

2.Pasiunea pentru gadget-uri provoacă isterie

Copilul plânge și se înfurie, când i se ia ceva de care este atașat. Dacă micuțul tău face isterie din cauza gadget-ului, nu te grăbi să i-l oferi din nou pentru a-l calma. Nu vei rezolva astfel problema, doar o vei agrava. Este mai bine să încerci să-l calmezi cu un cuvânt bun și să-l sustragi cu promisiunea de a merge la plimbare sau cu o poveste interesantă.

3. Jocurile permanente contribuie la tulburările de somn

Este demonstrat faptul că utilizarea dispozitivelor electronice seara, afectează negativ calitatea somnului și au un efect negativ asupra stării emoționale și fizice în următoarea zi. Sistemul nervos al omului se odihnește între orele 21:00 – 1:00. Cu toate acestea, mulți adolescenți neglijează această odihnă, înlocuind-o cu ceva mai interesant și, din păcate, mai puțin util.

4. Pasiunea exagerată pentru gadget-uri afectează negativ rezultatele la învățătură.

Potrivit mai multor cercetători, smartphone-urile și alte gadget-uri au un impact negativ asupra capacității copiilor de a învăța, deoarece își distrag atenția în mod constant și asta îi face să fie neatenți. De asemenea, jocurile video și online pot încetini imaginația creatoare a copilului.

5. Tabletele afectează capacitatea copiilor de a se gândi la consecințele acțiunilor lor

Comunicând pe viu, omul învață să urmărească reacția interlocutorului la cuvintele sale, fiind ajutat de intonație, expresia feței, timbrul vocii, comportamentul general. Însă, dacă el comunică numai online – atunci nu aude intonația, nu vede limbajul corpului, expresia feței. Nu poate simți schimbarea stării de spirit a unei persoane. Între timp, toate aceste abilități sunt baza stabilirii relațiilor umane.

6. Pasiunea excesivă pentru gadget-uri poate contribui la dezvoltarea tulburărilor mintale

Potrivit experților, cu cât copiii petrec mai mult timp cu smartphon-urile, cu atât este mai mare riscul să dezvolte depresie, anxietate, lipsa atașamentului față de părinți și frați. De asemenea, li se poate dezvolta sindromul deficitului de atenție, psihoze și pot apărea probleme de comportament și de ascultare.

7. Pasiunea pentru gadget-uri afectează activitatea fizică

Obiceiul de a sta pe Internet este direct legat de amenințarea excesului de greutate și chiar de apariția obezității, spun experții. Unii susțin că generația secolului XXI va fi prima care nu va depăși vârsta părinților, din cauza problemelor legate de obezitate.

8. Pasiunea pentru gadget-uri mărește nivelul de agresivitate al copilului

Mulți copii moderni aproape că nu știu cum să manifeste empatie. În special, acei copii, părinții cărora nu le limitează timpul online. Acești copii se simt mai calm și confortabil în lumea iluzorie a jocurilor online, unde cruzimea și omorurile – sunt destul de normale.

Pasiunea excesivă pentru astfel de jocuri duce la faptul că ei încep să creadă că a fi rău și crud este normal, iar a lovi și omorî – este un mod adecvat de a soluționa problemele.

9. Gadget-urile pot provoca anxietate socială și inadaptabilitate

Un flux imens de informații, uneori inutil și dăunător, poate face chiar și un om adult nervos și neliniștit.

Dezvoltarea abilităților sociale – este un lucru deosebit  de important pentru fiecare copil. Dacă ei sunt prea nervoși din cauza incapacității sau nu au dorință să comunice și să interacționeze cu alte persoane, pe termen lung, asta poate împiedica dezvoltarea și creșterea lui personală.

10. Copiii au mai multe șanse să depindă de gadget-uri, decât de adulții.

“Tehnologia atrage oamenii, prin faptul că în lumea virtuală poți încerca la nesfârșit ceva nou. Este foarte dificil să renunți la utilizarea lor tocmai pentru că nu există restricții în ceea ce privește satisfacerea dorințelor.”, spune dr. Gary Small, profesor de psihiatrie și director al Centrului pentru Longevitate la Institutul de Neurologie din California.

Doar cu atingerea unui buton, copilul poate obține ceea ce-și dorește. Însă tehnologia nu poate învăța copilul să fie cumpătat. De aceea, el se obișnuiește instantaneu cu smartphone-ul și spre deosebire de omul adult, el nu întotdeauna se poate controla și limita.