Un om apropiat suferă de depresie? Spune-i aceste 9 FRAZE pentru a-l sprijini!

Cât de des vă confruntați cu problema când prietenul dvs. sau o persoană apropiată suferă de depresie, însă nu știți ce să-i spuneți și cum să-l ajutați să depășești această condiție? Este foarte greu să găsești cuvintele potrivite în această situație, pentru că omul poate reacționa greșit și chiar neadecvat. Mai jos sunt descrise cele mai eficiente fraze care vă pot ajuta să sprijiniți omul apropiat în momentele dificile.

Expresii care arată clar că vă faceți griji pentru acest om:

1. ”Ce pot să fac pentru tine?”

Grija este un sprijin enorm pentru omul care se confruntă cu durerea sau suferă de depresie. Chiar dacă este prea modest să accepte un astfel de ajutor, vă pot asigura că el va pune cuvintele tale într-un colț secret al sufletului său, care îi vor reaminti: “Acest om are grijă de mine”.

2. ”Poate există ceva care te-ar putea ajuta să te simți mai bine?”

Vorbește cu el despre ceea ce odată îi aducea bucuria sau despre ceva nou care îi poate aduce. Probabil că nu va avea un răspuns la această întrebare sau poate că își va aminti ceva care ar putea să-l încurajeze acum, însă nu este capabil să o facă. În acest caz îi poți oferi acest sprijin, îl poți ajuta să facă ceva care să-i îmbunătățească starea de spirit.

3. ”Vrei să te însoțesc?”

Poate că omul s-a obișnuit să fie singur mult timp și nici măcar nu se gândește că cineva ar putea fi alături de el, în timp ce merge la cumpărături sau trebuie să ajungă într-un anumit loc. Îi poți oferi un astfel de suport. Acest gest va arăta că-ți pasă și nu vrei să-l lași singur cu gândurile sale.

4. ”Cineva te sprijină?”

Cu cât mai mulți oameni apropiați vor manifesta grijă, cu atât mai bine va fi pentru omul depresiv. Dacă știi că se simte singur în necazul lui și nu primește sprijin din partea rudelor, vorbește cu ei. Lasă-i să înțeleagă cât de important este să se implice și să-i fie alături în această perioadă dificilă.

5. ”Asta neapărat se va termina și te vei simți ca inainte.”

Aceste cuvinte nu judecă, nu impun nimic și nu manipulează. Ele dau speranță, iar această speranță va menține omul viu sau cel puțin îl va motiva să trăiască până a doua zi, pentru a vedea dacă într-adevăr există lumină la capătul tunelului.

6. ”La ce te gândești cel mai mult?”

Această întrebare te va ajuta să determini cauza posibilă a depresiei, ce îi cauzează îngrijorarea și ce îi ocupă gândurile. Vei investiga toate cauzele posibile, dar nu te opri la una. Atunci când prin intermediul unei astfel de conversații omul își face propriile concluzii, el își va asuma responsabilitatea pentru ceea ce poate fi schimbat.

7. ”Care parte a zilei e cea mai dificilă pentru tine?”

Încearcă să afli când gândurile deprimante îl deranjează cel mai mult și fii alături de el în această perioadă. Nu-l lăsa singur. Chiar și atunci când nu vrea să vorbească, crede-mă, după un timp prezența ta va aduce roade și vindecare.

8. ”Sunt aici să te ajut.”

Este ceea ce îi poți spune pentru confirmarea tuturor acțiunilor pe care le-ai făcut deja pentru acest om. Dar nu te grăbi să spui astfel de cuvinte, dacă nu sunt însoțite de fapte. În aceste cuvinte este tot ce are nevoie: am grijă, deși nu înțeleg totul până la capăt, te iubesc și te sprijin.

9. Tăcerea

Uneori să nu spui nimic este cel mai bun și potrivit răspuns, în acest caz. Fii sensibil(ă) și atent(ă). Nu vorbi în zadar. Fii mai aproape de inima omului, el poate înțelege fără cuvinte.