8 semnale nonverbale la care reacționează cel mai mult oamenii. Adevărații lideri nu uită de ele atunci când cuceresc publicul!

Liderii întotdeauna sunt la vedere și indiferent de locul unde sunt prezenți, la o întâlnire personală sau în fața unui public, ei transmit celor din jur semnale nonverbale, din care oamenii își fac concluzii la cât sunt de sinceri și cât de mult ar trebui să aibă încredere în ei. Studiile arată că pentru asta e nevoie de a găsi echilibrul corect între demonstrația puterii și autorității, pe de o parte, și căldurii și compasiunii, pe de altă parte. Dacă transmiți prea multe semnale autoritare, poți fi considerat prea înstrăinat. Iar dacă arăți prea multă căldură, atunci mai greu te vei face remarcat și vei atrage atenția celor din jur.

Iată 8 cele mai răspândite semnale la care oamenii reacționează cel mai mult:

Țineți capul drept. Vorbind cu publicul, liderul trebuie să-și păstreze capul drept, să nu-l încline dintr-o parte în alta, spune Carol Goman, autoarea cărții ”The Silent Language of Leaders”. Puteți arunca ușor capul înapoi – dar doar puțin, altfel veți fi considerat un om arogant.

Zâmbet în creștere. Zâmbetul trebuie folosit într-un mod limitat: atunci când omul zâmbește prea mult, el poate fi considerat slab. Cel mai eficient este atunci când zâmbiți puțin la început, apoi tot mai larg și mai larg, în timp ce vă plimbați prin cameră sau treceți pe scenă, spune Goman.

Contactul vizual. Aici de asemenea este importantă reținerea. Atunci când evitați complet oamenii, ei pot considera că îi mințiți. Dar, dacă faceți acest lucru tot timpul, aceste priviri pot fi percepute ca intruzive. E mai bine să vă concentrați asupra triunghiului care îl formează ochii și fruntea. Dacă priviți sub ochi, acest lucru poate fi perceput ca o atitudine nepotrivită.

Instrucțiunile. Cand arătați spre ceva, e mai bine să îndreptați toată palma, nu doar degetul arătător, spune Joe Navarro, fost agent FBI și autorul cărții ”What Every Body is Saying”. Experimentele cu jurații au arătat că atunci când omul folosește doar degetul arătător, el pare prea agresiv și oamenii nu se simt în largul lor.

Gesturi calmante. Când oamenii sunt îngrijorați, ei își ating adesea gâtul, îți trag în sus gulerul sau își ridică părul cu mâna, spune Navarro. Liderii ar trebui să evite astfel de gesturi, pentru că de la ei se așteaptă liniște, control; Dacă liderul arată că e îngrijorat, toți ceilalți de asemenea, vor fi îngrijorați.

Palmele. Palmele lipite în poziția de “rugăciune”, ajută să transmiteți celor din jur că sunteți încrezători, spune Navarro, care a efectuat astfel de experimente.

În mișcare. Liderii nu ar trebui să se ascundă în spatele tribunei – ei trebuie să se miște pe scenă pentru a transmite energia și pentru a interesa ascultătorii, spune profesorul de la Harvard Business School, Amy Cuddy. Cel mai bine e să mergeți pe scenă, să faceți o pauză și să vă mișcați din nou.

Puterea pauzei. Când oamenii vorbesc încet și fac pauze, asta le adaugă autoritate. Cu cât vorbiți mai repede, cu atât veți părea mai puțin autoritar pentru public, spune Cuddy.

Sursa