Inspiră-te din aceste 5 exemple, pentru a putea rezista abuzului emoțional!

Deseori nu ne gândim că faptele, cuvintele și comportamentul altor oameni sunt acte de violență emoțională comise față de noi. Cele mai răspândite exemple sunt: ​​criticile dure,  respingerea, încercările de a ne controla deciziile luate, restrângerea libertății de a ne folosi timpul, manipulare cu scopul de a ne forța să facem fapte pe care nu ne dorim să le facem.

Victimele violenței emoționale se simt complet neputincioase în relațiile cu cei care comit abuzul emoțional. Prin urmare, este extrem de important să găsească resurse interioare pentru luptă. În primul rând, este important să-și dezvolte abilitățile de comunicare și încrederea în sine. Dacă nu sunt amenințate și de violența fizică, este important să găsească frazele potrivite pentru a-i răspunde în mod adecvat abuzatorului.

Mai jos găsiți câteva exemple:

1. Când cineva ia decizii pentru tine

Cum te aperi: ”Trebuie să înțelegi că încerci să iei decizii pentru mine, fără nici măcar să-mi ceri opinia. Eu am dorințele și nevoile mele. Când decizi ce va fi mai bine pentru mine, mi se pare că sunt sub controlul tău și acesta este un sentiment neplăcut. Vreau să iau singur(ă) decizii. Sunt o persoană independentă și merit respect.”

2. Când ești criticat(ă) dur

Cum te aperi: ”Când vorbești cu mine pe acest ton și folosești astfel de cuvinte neplăcute, mă umilești. Cel mai probabil, nici nu înțelegi cum mă rănești. Dacă vrei să mă rănești și să-mi strici dispoziția, poți continua, dar te voi ruga să te oprești.

3. Când cineva îți ignoră nevoile sau refuză să te ajute

Cum te aperi: ”Eu de asemenea am necesități. Dacă le ignori și refuzi să mă ajuți, mă simt respins(ă), nu te preocupă ce se va întâmpla cu mine. Nu-ți pasă deloc de mine? Dacă îți pasă, atunci, te rog, reacționează la cererile mele de ajutor. Tu ești important(ă) pentru mine și mi-aș dori reciprocitate.”

4. Când cineva te amenință sau manifestă cruzime

Cum te aperi: ”Ceea ce faci acum este crud. Înțelegi asta? Mă sperii. Trebuie să înțelegi că este foarte dificil să trăiești cu un om care este crud cu tine. Te rog, oprește-te, vreau să mă simt în siguranță lângă tine.”

5. Când partenerul ”își varsă nervii pe copiii”

Cum te aperi: ”Nu știu ce relație vrei să construiești cu copiii, dar dacă vei continua în același mod, nu vei avea nicio relație. Fiul tău cândva te va abandona și nu-l vei mai vedea niciodată și asta va fi consecința directă a modului în care te comporți acum. Vrei asta?”

Ce se întâmplă în continuare?

Toate acestea nu sunt cuvinte magice și probabil te vei confrunta cu rezistență. Dar trebuie să începi de la ceva. Pentru a stabili granițe clare și a ”ajunge la inima” omului care manifestă violență emoțională, vei avea nevoie să înveți să comunici permanent cu el foarte serios, matur, gândindu-te bine la ceea ce spui.

Dacă răspunsurile de mai sus (parafrazate după situația ta) te ajută, folosește-le. Cuvintele au o mare putere și sunt capabile să schimbe multe lucruri. Nu toți “agresorii emoționali” vor putea sau vor dori să se schimbe, dar unii își vor schimba în cele din urmă comportamentul.

Numai tu poți stabili limitele răbdării tale și, în cele din urmă, decizi dacă este timpul să excluzi complet această persoană din viața ta. Însă până atunci, găsește pentru tine cuvintele corecte, care îți vor da puteri.

Autor: Mike Bundrant – psihoterapeut

Sursa