Cele 9 ETAPE ale Crizei. Cunoscându-le, vei înțelege unde te afli pe această spirală!

Dacă acum vă simțiți rău sau dacă sunteți copleșiți de schimbările care vi se întâmplă, acest lucru vă poate ajuta să înțelegeți unde vă aflați pe harta crizei. Virginia Satyr a descris cele 9 etape ale acestei spirale – întrucât fiecare sistem sănătos, fie că este persoană sau organizație, schimbându-se, le parcurge pe toate și o face continuu.

Etapa 1. Stabilitatea.

Totul e bine, nimeni nu vrea să schimbe nimic. Totul te bucură, totul decurge bine, toată lumea este mulțumită de tot. Sistemul în acest moment este frumos, stabil, locuibil.

Etapa 2. Un nou element sau înrăutățirea

Niciun sistem sănătos nu este închis sau sigilat, niciun sistem deschis nu există fără elemente noi. Un astfel de element poate fi un eveniment, o soluție, nu neapărat rea, de exemplu, un cuplu care trăiește în concubinaj timp de mai mulți ani, decide să se căsătorească. În familie se naște un copil. La muncă a fost angajat cineva nou. Se introduce o nouă regulă.  Și când vine a doua etapă, totul pare să se deterioreze, să încetinească, să se răcească. Dacă înainte vă împăcați imediat după ceartă, acum vă veți împăca peste două ore sau peste trei zile. Dacă la fiecare leu investit obțineați profit 50 de bani, acum obțineți 30 în aceleași condiții.  Principalul simptom al acestei etape este privirea înapoi, gândindu-te: “Cât de bine era atunci”. Cum să returnez totul? Oare e posibil? Ce eforturi trebuie să depun, pentru ca totul să fie ca înainte?

Etapa 3. Depresia. 

La această etapă devine clar că nu vei reuși să întorci nimic. Că nimic nu va mai fi ca înainte. În crizele severe, există sentimentul că ai pierdut totul. Sau ai pierdut foarte mult. Fostele relații, fostele stări, fostele resurse. Principalul simptom al acestei stări – este postura embrionului când dimineața nu ai puteri nici să te întinzi, vrei să te faci un ghem și să nu te ridici din pat. Aceasta este starea depresivă. Ea poate dura de la câteva zile până la câteva luni. Este foarte important să-ți acorzi timp pentru a trăi această etapă.

Etapa 4. Speranța.

Dacă lucrurile nu vor mai fi ca înainte și nu mai am nimic de pierdut, atunci pot să fac ceva pentru a mă simți mai bine? Un astfel de gând îi vine în minte omului care într-o dimineață înțelege că vrea să trăiască. Să respire, să privească pe fereastră, să trăiască. Să facă ceva. Să schimbe ceva. La această etapă omul cere ajutorul unui specialist. Încearcă ceva lent, neavând prea multe forțe. Pur și simplu este de acord să încerce altceva.

Etapa 5. Gânduri noi.

Asta este cea mai interesantă, trădătoare și seducătoare etapă. Aici apar forțele. Apar oamenii noi. Dar cel mai important – aici apar întrebările! Față de sine și față de lume. Care este motivul meu principal acum? De la care lucruri mă simt bine, de la care rău? Cum sunt acum? Ce este important și valoros pentru mine? Cine este în jurul meu și pe cine vreau să văd în jurul meu? Foarte des, aici se schimbă cercul de comunicare, regulile de viață, apar, fie hobby-uri noi, fie un nou loc de muncă, un nou parteneriat sau o nouă imagine a propriei persoane. Este etapa semnelor și simbolurilor care sunt ușor de citit și care te ajută să te miști mai departe.

Etapa 6. Zona practică

Aceasta este cea mai periculoasă și înfricoșătoare etapă a crizei. Tot ceea ce ai învățat – trebuie pus în aplicare. Dacă ai învățat ceva nou despre oameni și despe tine însuți, nu vei putea spune “da” acolo unde vrei să spui “nu”. Nu vei putea refuza, acolo unde ai vrut mult timp să fii de acord. Te auzi clar. Nu mai poți fi atât de ușor de înșelat. Și toate acestea nu garantează că vei începe să implementezi noile cunoștințe. Este un risc! Mulți nu riscă, rămânând la etapele anterioare. Să încerci lucruri noi, să reacționezi altfel, să încetezi să faci așa cum te-ai obișnuit, să faci lucrurile altfel, chiar dacă îți pare că va fi un eșec – iată sarcina acestei etape.

Etapa 7. Experiența.

Experiența este cea care ne schimbă cu adevărat. Este o altă stare.  O altă senzație. O altă interacțiune. Dr. House spunea: – “Oamenii nu se schimbă”. Și sunt de acord cu el, doar că aș adăuga: dacă ei se protejează de experiențele noi. La această etapă încercăm să facem lucrurile cu extaz, într-un mod complet diferit.

Etapa 8. Integrarea

Aici ne întoarcem și spunem: ”Oh, ce drum am parcurs. Toate greșelile, toate realizările sunt ale mele. Mă descurc bine. Am facut-o!”

La această etapă ar fi bine să nu deranjați oamenii care se află la alte etape ale crizei. Aici există o mare ispită să spui: ”Hei, este atât de simplu, ridică-te și mergi! Eu am facut-o!” Amintește-ți de tine la etapa depresiei sau speranței. De abia te mișcai. Aveai alte resurse.

De aceea, întorcându-te spre drumul parcurs, atribuie-ți tot cu ce te-ai descurcat. Și trăiește în continuare. Ai făcut-o!

Etapa 9. Stabilitatea – 2

La fel ca prima etapă. Bucură-te, pentru că e o spirală, iar ceea ce e viu, inevitabil începe să se schimbe și îți va părea că totul este din nou rău, dar nu este.

Pentru cei care sunt acum în interiorul oricărei etape: Știu cât de mult curaj trebuie să aveți pentru a merge înainte. Nu renuntați. Cereți ajutorul persoanelor din jurul vostru. Aveți grijă de voi. Respectați-vă. În zona de confort nu există dezvoltare; fără zona de confort, nu există resurse; fără resurse nu există un pas înainte. Totul este interconectat și nu poate exista separat; nu există pași buni și răi de-a lungul drumului, fiecare greșeală vă adaugă experiență. Calitatea mișcării voastre nu depinde de viteza ei. Respectați toate etapele vieții voastre, toate stările, nu vă comparați cu ceilalți. Utilizați căderile pentru orientare și revizuire.

Sursa