Somnul separat: Descoperă 6 beneficii pentru cuplul vostru!

Young couple hiding under bedclothes

Mulți încă mai cred că dormitoarele separate sunt calea directă spre distrugerea relațiilor, iar somnul împreună, dimpotrivă, unește. Dacă ar fi așa, atunci căsătoriile în care soții respectă cu strictețe această regulă – nu s-ar destrăma. De la faptul că nu împărțiți patul cu partenerul în fiecare seară, relația are doar de câștigat. Iată de ce:

1. Somnul odihnitor

Dacă aţi dormit ani de zile îmbrățișându-vă, probabil ați uitat cum este atunci când sunteți complet relaxați și nimic nu vă deranjează în timpul somnului. Studiile arată că partenerii care dorm împreună, se trezesc unul pe altul de șase ori în timpul nopții. Motivele sunt diferite: sforăitul, mișcările, tragerea plapumei. Chiar dacă reușiți să adormi imediat, ritmul normal al somnului deja a fost întrerupt. Acest lucru are un impact negativ asupra sănătății, care, la rândul ei, afectează relația.

2. S*x numai la dorința comună

Atunci când partenerii dorm împreună, unul dintre ei se consideră îndreptățit să inițieze intimitatea. Somnul separat permite să eviți dezamăgirile, pe motiv că eşti forțat să refuzi sau să fii de acord, doar ca să nu ofensezi persoana dragă.

3. Sentimentul propriei sexualități

Dacă cel puţin uneori dormiți separat, acest lucru vă permite să vă mențineți interesul reciproc și noutatea vieții intime. În plus, un somn de calitate are un efect pozitiv asupra corpului: vă permite să evitați supraalimentarea, vă oferă forţe pentru exercițiile fizice, care vă ajută să vă simțiți mai sănătoși, atractivi și sexy.

4. Valoarea intimității

Fiţi de acord: apreciem cu adevărat doar ceea ce pierdem. Chiar și o scurtă “separare” ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de intimitatea fizică: atingerile, îmbrățișările, sărutările, pe care vi le dăruiți reciproc.

5. Mai puține motive pentru certuri

Trezirea frecventă în timpul nopții ne face iritabili, astfel vărsându-ne nervii pe cei apropiați. Dacă suferim pentru că sforăitul lui sau somnul neliniștit nu ne permit să dormim, dar în același timp credem ferm că trebuie să dormim împreună, acest lucru transformă patul comun într-o capcană. Când dormim suficient, asta ne permite să tratăm partenerul cu mai multă atenție, să evităm certurile și cuvintele care rănesc şi de care vom regreta mai târziu.

6. Întâlnirea cu tine însăţi

În timpul zilei nu ne rămâne timp pentru a fi singuri cu noi înșine. Somnul comun ne privează de spațiul nostru personal, care este atât de necesar pentru a înțelege și a te gândi la experiențele din această zi.

Decizia de a dormi separat nu înseamnă că de acum înainte nu veți mai împărți patul până dimineața. Vă puteți despărțiți din când în când. Și, credeţi-mă, dacă acest lucru nu este un gest demonstrativ, atunci relația voastră nu va avea de suferit.

Autor: Jen Glantz – blogger, autoarea bestseller-ului “Always a Bridesmaid for Hire” (Atria Books, 2017)

Sursa