Cum să te comporți cu copilul pentru a fi un părinte bun? Urmează aceste 7 sfaturi!

Cum să te comporți cu copilul pentru a fi un părinte bun:

1. Vorbește cu copilul tău cât mai des.

Regula de bază a unui părinte bun – este de a te simți pe aceaşi lungime de undă cu copilul tău, de a fi la curent chiar şi cu cele mai neînsemnate evenimente din viaţa lui. Copiii cresc foarte repede, iar asta înseamnă că trebuie să fii foarte atentă şi pregătită pentru toate schimbările neașteptate.

Ascultând copilul, vorbind cu el – astfel îl înveți să poarte corect un dialog. Fii un interlocutor atent și pacient, astfel încât copilul să aibă încredere în tine şi pe viitor.

2. Fii consecventă

Copiii iubesc predictibilitatea. Regimul, restricțiile stabilite le oferă sentimentul de ordine și siguranță în lumea înconjurătoare. Regulile clare contribuie la evitarea conflictelor și pedepselor.

În cazul în care copilul te-a lovit ușor, nu trebuie să te liniștești spunându-ţi că este mic și nu înțelege ce face. De fiecare dată, cu răbdare, ia-l de mânuță și spune-i că nu poate face acest lucru. Și dacă persistă – pedepsește-l, trimițându-l în altă cameră. Și nu uita să-i explici de ce este necesar să se comporte așa, și nu altfel.

3. Arată-i iubirea cu orice ocazie

Deschiderea emoțională în educație este chiar mai importantă decât consecvența. Atunci când copilul ştie că mama şi tata îl iubesc necondiționat, lui nu-i este atât de teamă.

Încearcă să-l lauzi cât mai des. El va înțelege că astfel îi apreciezi comportamentul bun. Uneori părinții îşi forțează copilul să facă sport, iar asta îi provoacă un sentiment de nervozitate şi tensiune. Lasă copilul să facă ceea ce-l interesează. Astfel îi arăţi respectul faţă de capacitățile lui,  îl accepți aşa cum este.

4. Manifestă flexibilitate

Mulți părinți sunt indeciși cu privire la necesitatea de a urma regulile stabilite şi dorința de a renunța, de a-i face copilului o favoare. Manifestă flexibilitate: ține minte că există excepții de la orice reguli.

Neapărat explică-i copilului de ce ţi-ai schimbat decizia şi ai deviat de la regimul obișnuit. De exemplu, spune-i: “Tu ştii că trebuie să mergi la culcare la 20.00. Însă astăzi au venit în ospeție bunica şi bunelul, de aceea mai poţi rămâne puţin.” Astfel îţi vei învăța copilul să fie flexibil, atunci când rezolvă o anumită problemă.

5. Fii informată

Părinții buni instinctiv știu cum să găsească soluția potrivită. Iar pentru asta este nevoie să fim cât mai informați cu privire la capacitățile și abilitățile copilului la fiecare vârstă.
Părinții neinformați aproape întotdeauna îşi supraestimează copilul și sunt deseori dezamăgiți. Din fericire, astăzi există foarte multă literatură privind educația copiilor. Deci, informați-vă cât mai mult!

6. Acordă-ţi dreptul la un răgaz

Îngrijirea copiilor necesită multă forță fizică și mentală. Desigur, din iubire pentru copil poţi îndura totul, dar în cazul în care copilul vede cât ești de epuizată și nervoasă, el crede că: „Mama a obosit din cauza mea“

Dacă îţi vei oferi timp pentru odihnă, copilul va înțelege că alte persoane au nevoile lor, care trebuie respectate. Uneori, pentru a te simți din nou un părinte bun, trebuie doar să te odihnești puțin. Doar spune-i: “Acum sunt obosită și vreau să dorm 15 minute.” Fii sigură – copilul te va înțelege!

7. Menține-ţi încrederea în tine

Dacă vei ţine cont mereu de regulile de mai sus, atunci foarte curând vei vedea rezultate pozitive. Vei avea motive întemeiate să te simți un părinte bun. Iar copilul va fi întotdeauna sigur: Mama și tata știu cum să facă lucrurile mai bine!

Sursa