Cum se manifestă Violența Economică în familie şi ce ar putea face femeia în acest caz?

Din cauza circumstanțelor, femeia adesea se află în situația în care este dependentă financiar de soțul sau partenerul ei. E vorba de sarcină, concediul de maternitate, îngrijirea și educația copiilor. De multe chiar bărbatul insistă ca femeia să renunțe la slujbă și să se ocupe de casă şi creșterea copiilor. Iar femeia, în loc să stabilească regulile clare ale jocului, se află într-o situație umilitoare, când trebuie să ceară bani de la soţ. Iar bărbatul se bucură de puterea lui.

Formele violenței economice sunt uimitoare! Cât de dezgustător se poate comporta un bărbat cu femeia care i-a născut un copil sau chiar mai mulți și face cea mai grea muncă acasă (gătește, spală, calcă, curăţă), şi de asemenea rezolvă multe întrebări cu privire la educația copiilor (lucru deloc ușor).

Cum se manifestă violența economică?

– Soția trebuie să ceară bani de la soț (permanent sau din când în când).

–  Soția este complet lipsită de posibilitatea de a participa la planificarea bugetului familiei.

–  Soțul îi dă surse numai pentru produsele necesare, cu condiția să prezinte un raport complet.

– Refuză să-i cumpere soţiei haine, încălțăminte, produse igienice, medicamente, obiecte de uz casnic.

– Îi reproșează că “stă” pe umerii lui.

– Îi interzice să învețe și să meargă la muncă.

– O șantajează că nu-i va da bani din cauza “comportamentului rău”

–  Depreciază importanța muncii soției, dacă ea câștigă mai puțin.

– Amenință că o va alunga din casă și o va lăsa fără niciun “ban” și nu va plăti pensia alimentară.

– Ascunde adevărata situație financiară (ce venit are, dacă mai are şi alte surse de venit sau datorii).

Fiecare dintre aceste puncte sunt o manifestare a violenței financiare. Amploarea violenței economice, conform rezultatelor cercetărilor sociologice, variază de la 53 la 59%.

Ce ar trebui să faci în acest caz?

Pentru a pune capăt violenței economice, va trebui să vorbești sincer cu soțul tău. Va trebui să-i explici cât costă munca unei bone, bucătărese, menajere. Familiarizează-l cu prețurile. Amintește-i că în familie contribuția ta este egală cu a lui! Și ai tot dreptul la resursele financiare pe care le câștigă! Și mai amintește-i că, atunci când te ocupi de menaj și copii, îţi sacrifici propria realizare!

Astfel de conversații sunt complicate, întrucât pentru mulți dintre noi banii sunt ceva rușinos. Ar trebui să-i explici soțului că această strategie distruge relația voastră. Ești într-o poziție vulnerabilă, iar acțiunile lui sunt umilitoare.

Propune-i să stabiliți reguli clare pentru gestionarea finanțelor în familia voastră și să planificați în comun distribuția bugetului. Cea mai bună opțiune ar fi dacă soțul ţi-ar transfera o anumită sumă de bani (care ar acoperi cheltuielile curente şi nevoile tale personale) – astfel nu vei fi nevoită să-i ceri bani. Iar achizițiile mari le puteți face împreună.

Dacă soțul tău este împotrivă să construiți o relație financiară normală, atunci ar trebui să te gândești serios dacă ai nevoie de un astfel de bărbat care te umilește? Ești gata să împărtășești cu el viața, şi la bine şi la greu?