4 SFATURI UTILE care te vor ajuta să stăpânești arta stabilității emoționale.

Cum poţi să obții stabilitate emoțională, atunci când ai un job stresant, ne explică Andrew Whitman, antrenor.

Locul de muncă unde angajații sunt evaluați după rezultate, este întotdeauna asociat cu un nivel ridicat de stres. Mizele sunt mari, iar incapacitatea de a lucra la un nivel adecvat poate fi un dezastru.

Stabilitatea interioară – înseamnă că ești capabil să-ţi controlezi gândurile, sentimentele și atitudinea față de situația în care te afli sub presiune. Înseamnă că practici o anumită disciplină în gânduri, emoții, îndoieli. Aceasta este claritatea, concentrarea și încrederea care rezultă dintr-un autocontrol complet. Cum se realizează acest lucru? Mai ușor decât pare.

Imaginează-ţi că eşti managerul unei companii, care se numește “Eu”. Sarcina ta ca lider – este să faci ca tot colectivul să lucreze în beneficiul și nu în detrimentul tău. Pentru managerul unei companii, deciziile emoționale înseamnă pierderi financiare. Pentru atleți, înseamnă umilință publică. Pentru soldați – răni sau chiar moarte. Prin urmare, regula numărul unu este de a înceta să iei decizii bazate pe emoții, să te bazezi numai pe logică și raționalitate.

Cum reacționezi în situații de stres?

Ce se întâmplă dacă locuința ta a luat foc, iar pompierii care au sosit strigă: “Doamne, casa asta arde! Aaaa, să fugim!” sau vei suna la ambulanță, iar operatorul va striga în telefon: “O doamne, ce nenorocire aveți!” Desigur, acest lucru este absurd: el te va asculta și va veni cu un răspuns. Dar majoritatea dintre noi reacționează la situațiile de urgență în acest fel.

Jumătatea creierului

Neurologii au stabilit că, atunci când o persoană se confruntă cu frică, îndoială sau anxietate, jumătate din creierul său se deconectează. În acest moment nu există soluții creative, idei, gânduri. Tot ce-ţi rămâne – este o alegere primitivă: să lupți, să fugi sau să te blochezi. Acea parte a creierului de care ai cu adevărat nevoie pentru a ieşi dintr-o situație dificilă – nu este disponibilă. De aceea, oamenii care posedă stabilitatea mentală își antrenează creierul să nu se oprească în caz de stres, ci să rămână activi și să caute soluții.

Regula celor 2 minute

Și tot ceea ce este nevoie – pentru a începe să reacționezi profesional la stres – sunt două minute. Această regulă îţi oferă un anumit spațiu pentru a găsi soluții.

Și iată cum funcționează: Când îţi auzi vocea interioară care strigă “Este imposibil!” sau “Nu va funcționa!”, “Nu știu ce să fac!”, conștient suprimă îndoielile pentru două minute și spune-ți: “Da, este imposibil, dar dacă ar fost posibil, cum aș reuși să fac asta? “Sau spune-ți:” Da, nu știu ce să fac, dar dacă aș ști, cum aș acționa? ”

Atunci când îţi aloci puțin timp pentru a dezactiva prima reacție, prin asta îţi oferi ocazia să separi emoțiile de logică. Acum, creierul tău are timp și spațiu pentru manevre – și poate prelua controlul asupra situației.

Sursa