Descoperă 6 efecte psihologice care ne afectează comportamentul şi cum le putem face faţă

Creierul uman uneori se comportă foarte ciudat: ne forțează la acţiuni lipsite de logică sau chiar rescrie amintiri. Dar nicio decizie nu este luată pur şi simplu. Deci, cine ne dictează alegerea?

Descoperiți 6 efecte psihologice, care sunt capabile să ne controleze unele acțiuni:

1. Influența străinilor asupra comportamentului uman

Funcționează efectul Zajonc (efectul publicului). Acasă te poți plimba într-un tricou rupt, iar în compania unor oameni te comporți ca o adevărată lady? Comportamentul omului nu depinde numai de cercul de comunicare, dar şi de cât de mulți martori întâmplători sunt în apropiere. De exemplu, bărbatul poate oferi locul în transport, pentru a impresiona femeia.

Sfat: Din când în când, pune-ţi întrebarea: “Fac asta pentru a fi pe placul cuiva şi pentru a face impresie, sau pentru că îmi doresc să fac acest lucru“

2. În condițiile de interes pentru experiment, oamenii se comportă diferit

Funcționează Efectul Hawthorne. Interesul pentru tot ce e nou şi pentru experiment ne obligă să acționăm diferit, să fim mai harnici și mai loiali – și atunci obținem rezultatul greșit. De exemplu, într-un supermarket ţi se oferă să încerci o pastă de pește cu gust nou și să completezi un chestionar. Apreciezi noutatea, dar acasă înțelegi că nu e nimic special în ea.

Sfat: Încercă să-ţi menții claritatea minții și a gândirii critice. Participarea la orice anchetă sau experiment nu înseamnă că trebuie să evaluezi produsul cât mai pozitiv, doar pentru că ai fost recunoscut ca “mare” expert în această problemă.

3. Consumul demonstrativ al bunurilor scumpe

Funcţionează efectul Veblen – o cerere economică neîntemeiată pentru bunuri cu preț ridicat. Acest efect se întâlnește adesea în rândul tinerilor pentru care statutul social are o importanță deosebită. Bunurile cu reducere sunt percepute ca fiind aproape defecte.

Sfat: Dacă noua geantă de la Gucci și călătoria în Maldive sunt necesare doar de dragul fotografiilor pe rețelele de socializare, atunci deja eşti prins. Cu orice cumpărătură costisitoare, încearcă să-ţi răspunzi sincer: plătești pentru calitate sau pentru prestigiu?

4. Persoanele care fac greșeli ne par mai frumoase

Funcţionează efectul eșecului complet. Oamenii care fac greșeli şi uneori arată amuzant – ni se par mult mai simpatici. Perfecțiunea însă crează distanţă şi chiar ne irită.

Sfat: Nu-ţi fie teamă să arăţi ciudat: asta te va face mai atractiv în ochii celor din jur. Cu astfel de oameni este mult mai ușor să faci cunoștință, decât cu “regii” și “reginele” care merg mândri pe stradă.

5. De multe ori supraevaluăm atenția celor din jur asupra noastră.

Funcționează efectul reflectorului – senzația că toţi se uită la tine şi-ţi văd toate greșelile. Dacă fata a uitat să-şi vopsească un ochi, ea e convinsă că toti trecătorii vor observa asta şi vor râde de ea.

Sfat: oamenii care observă greșelile noastre sunt mult mai puțini decât ne imaginăm. Dacă ai o pată de cafea pe tricou, nu te concentra pe ea. Gândește-te: câtă atenție acorzi tu celor din jur?

6. Cu cât mai mulți oameni sunt în jurul tău, cu atât există mai puține șanse să fii ajutat.

Funcționează efectul martorului ocular. Atunci când ai nevoie de ajutor şi în jurul tău sunt mai mulți oameni, probabilitatea că unul dintre ei îți va oferi acest ajutor este foarte mică. Fiecare dintre dintre ei tinde să creadă că altcineva va oferi ajutorul, deci nimeni nu o va face.

Sfat: Dacă într-un loc public brusc te-ai îmbolnăvit și ai nevoie de ajutor, încearcă să te adresezi nu mulțimii, ci unei anumite persoane. Aşa există mai multe șanse să fii auzit.

Sursa