Cum înțelegi că ţi se încalcă granițele personale? Iată 10 semne!

Male passenger with knees against female passenger's seat on aeroplane

Dezvoltarea și menținerea relațiilor – este una dintre cele mai dificile sarcini. Relațiile întotdeauna sunt mai complicate, decât ne-am dori. Şi le complică diferiți factori: emoțional, comportamental, social, psihologic și chiar genetic.

Dacă aveți relații nesănătoase cu o persoană instabilă emoțional sau dacă aplică violența psihologică, singura soluţie – este de a întrerupe comunicarea. Iată câteva caracteristici ale oamenilor care tind să încalce granițele străine.

1. Te grăbește, creând iluzia urgenței

Metoda preferată a manipulatorilor este să te convingă că trebuie să faci sau să soluționezi ceva de urgenţă. Această metodă este utilizată și în magazine, încercând să ne facă să cumpărăm ceva, fără să chibzuim decizia. Scopul este de a accelera procesul de alegere și de a te provoca la acte impulsive, negândite.

2. Te înconjoară cu atenție

S-ar părea că se gândeşte mereu la tine, dar asta nu ar trebui să te măgulească. Se întâmplă numai pentru că îi servești la ceva. Nu ești apreciată, respectată, ci pur și simplu folosită.

3. Nu se gândeşte la sentimentele tale

Egoiștii, care te folosesc, nu se gândesc la interesele tale. Ei încearcă mereu să te confunde, forțându-te să te îndoiești de percepția realității tale. Adesea îţi ignoră încercările de a ajunge la inima lor, refuză să-ţi răspundă la întrebări și să vorbească, încercând să te controleze.

4. Nu-l preocupă sănătatea şi siguranţa ta

Astfel de oameni nu se gândesc dacă îţi fac rău cu comportamentul lor. De exemplu, un coleg te poate ruga să minți superiorii, pentru a-l salva, știind că această minciună te poate costa locul de muncă. Sau o rudă îţi cere să o sprijini într-un conflict, dar nu-şi face griji că poţi suferi.

5. Nu-ţi respectă nevoia de intimitate

Ai tot dreptul la intimitate și la viaţă privată. Stai departe de cei care nu înțeleg acest lucru. Faptul că nu respectă cele două nevoi importante ale omului, spune multe despre sistemul lor de valori.

6. Te epuizează treptat

De multe ori, acești oameni acționează destul de subtil, amintindu-ţi din când în când, ceea ce au nevoie, până când nu vei ceda. Spun şi fac același lucru, treptat încălcându-ţi granițele. Dacă nu obțin ceea ce-şi doresc pe această cale, atunci în joc intră intimidările, constrângerea, escrocheriile.

7. Consideră că totul îi este permis.

Este extrem de dificil să te înțelegi și să comunici cu cineva care crede i se poate totul şi toţi îi datorează ceva. Vei avea mereu sentimentul că eşti folosit, înjosit. Este important să-l faci să înțeleagă că nu vei tolera o astfel de atitudine.

8. Te verifică întotdeauna

Adesea refuză să discute cu tine, nu vrea să mențină relații oneste și egale, îţi ignoră nevoile în favoarea propriilor nevoi. Verificarea poate lua forma manipulării: egoistul vrea să înțeleagă cât de departe îi vei permite să meargă. Acest lucru se va repeta.

9. Împleteşte intrigi pe la spatele tău

Ei tind să te controleze și să fie mereu la curent cu detaliile vieții tale, fără să spună nimic despre viaţa lor.

10. Te manipulează emoţional şi psihologic

Când un astfel de om nu reușește să obțină de la tine ceea ce vrea, atunci apelează la manipularea emoțională. Pe lângă ignorarea tăcută, acești oameni deseori recurg la minciuni, demonstrează emoții opuse celor pe care le simt cu adevărat.

Ai recunoscut în descriere pe cineva dintre prieteni, colegi, oameni apropiați? Poate e timpul să mărești distanța dintre voi, pentru binele tău.

Autor: Tamara Hill – psihoterapeut

Sursa