Vrei să fii un interlocutor bun? Ţine minte aceste 5 fraze!

Discuțiile zilnice cu oamenii fac parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Cu toate astea, prea puțini oameni pot fi numiți experți în acest domeniu.

Există câteva fraze simple, pe care dacă le veţi utiliza, vă veţi crește valoarea semnificativ în ochii celor cu care comunicaţi:

“Arăți bine astăzi” – astfel poţi saluta un coleg sau lăuda noul costum al șefului. Oamenii iubesc complimentele. Fiecare dintre noi simte un sentiment de mândrie (deși mic), când alții ne laudă alegerea, fie că este vorba de coafură, pantofi sau costum. Psihologii recomandă să facem complimente din suflet: dacă nu-ţi place noua tunsoare a șefului, atunci laudă ceea ce-ţi place!

“Ceea ce spuneți este foarte important”, “Aceasta informație este foarte valoroasă”. Crește-i stima de sine și manifestă interes de a vorbi cu interlocutorul tău, subliniază importanța cuvintelor sale. Este important să arăți interesul nu numai pentru ceea ce spune, ci să încerci să găsești ceva important și memorabil, chiar și într-o conversație plictisitoare.

“Te înțeleg”, “Şi eu mă gândesc la asta”. Psihologii vorbesc despre importanța raportului în dialog, inclusiv şi cel verbal. Caută caracteristici comune, puncte în care te asemeni cu interlocutorul și concentrează-te asupra acestui lucru. Raportul sporește eficiența negocierilor și permite interlocutorilor să se înțeleagă mai bine.

„Se pare că asta nu-ţi prea place“, „Cred că eşti tensionat/îngrijorat“, „Mi se pare că eşti de acord cu mine.“ Încearcă să înțelegi reacția interlocutorului la cuvintele tale și comunică-le, dacă este cazul. Astfel, el va vedea că încerci să-l înțelegi.

“Da, da”, “Desigur,” “Te ascult”. Cel mai simplu lucru pe care îl poți face în monologurile lungi ale celeilalte persoane – este să nu taci ca un pește, ci să arăţi interes în conversație cu cele mai simple cuvinte și fraze: „Da, te ascult“, „Uh-huh,“ „Sigur.“ De asemenea, nu uita să dai afirmativ din cap – acesta este cel mai simplu și eficient truc.

Expresia “Am înțeles / înțeleg corect” este potrivită şi pentru conversațiile casnice. După cum arată practica, în viața de familie această întrebare poate deveni cheia unei relații sincere și productive.

Toți experții, sunt de acord, că principalul lucru este să ascultați cu atenție interlocutorul și să manifestați interes sincer față de ceea ce spune. Să-l lăudați cât mai des pentru succese și realizări (chiar și cele mai nesemnificative), dar făcând-o sincer și la subiect,  întrucât oamenii simt lingușeala.

 

Sursa