7 cazuri “dificile” când psihologul nu te poate ajuta

Mulți oameni, apelând la psiholog nici nu bănuiesc că banii, timpul și efortul lor va fi aruncat în vânt. Pentru că vin cu cazuri “prea dificile”, iar psihologul – nu este un zeu atotputernic. Psihologul nu te va putea ajuta să scapi de problemă, dacă ea face parte din această listă:

1. Vreau ca el să…

“Vreau să mă asculte copiii, vreau ca soțul să nu mai bea, să nu fumeze, soacra să emigreze în Mongolia etc.”

La psiholog ai venit tu, deci, te poate ajuta doar pe tine să te schimbi, nicidecum nu-ţi poate ajuta rudele, apropiații sau colegii. Probabil în timpul consilierii te va putea convinge că e timpul ca tu să schimbi ceva, sau e posibil să nu te convingă.

2. Pilula Magică

Dacă ai decis că vei merge la psiholog și el te va hipnotiza / va aplica o tehnică miraculoasă / va descoperi secretul principal și problema imediat se va “rezolva”, atunci trebuie să te dezamăgesc. Problema nu se va rezolva, fără eforturi semnificative din partea ta.

3. Să-ţi descarci sufletul

Unii oameni vin la psiholog doar pentru a vorbi, a plânge, a-şi descărca emoțiile negative și a le pune pe altcineva. Acest lucru nu rezolvă problema, ci doar pentru o perioadă elimină simptomele. Psihologul acționează aici ca un sac de gunoi. Deci, ai venit să cauți milă sau ajutor?

4. Când te-a trimis cineva.

Dacă ai fost trimis (la psiholog) de către soție, soacră, părinți sau altcineva, ţine minte regula universală: “Când eşti trimis undeva, nu întotdeauna merită să mergi direct la adresă”. Mai bine trimite-l (la psiholog) pe cel care te-a trimis. Deși, nici asta nu este o soluție ideală (vezi punctul 1).

5. “Să lăsăm totul aşa cum este.”

“Viața mea se schimbă în rău” – se plâng unii clienți. Ei vor ca totul să rămână “ca înainte” sau așa cum este acum. Acest lucru este imposibil. În viață este neschimbat doar un singur lucru – schimbările constante. Și psihologul nu le poate opri. El te poate ajuta doar să le corectezi vectorul.

6. Problema mea este mai “puternică” decât psihologia ta.

Când clientul declară că a fost deja la mulți psihologi și nimeni nu l-a ajutat, asta de fapt înseamnă: “Problema mea este mai puternică decât orice metodă de rezolvare, pentru că problema e o parte din mine, iar eu sunt mai “cool” decât cei care încearcă s-o rezolve.”

Și cum încrederea în propria măreție trebuie hrănită mereu, omul caută noi și noi psihologi “slabi”. Firește, aproape niciodată nu conștientizează acest lucru.

6. Garanții

Dacă ceri garanții de la psiholog sau rambursarea banilor în anumite cazuri, atunci începi un joc extrem de neprofitabil cu inconștientul tău.

Speranța pentru garanție este un semnal sigur al psihicul tău, că te îndoiești serios de eficacitatea consilierii, iar inconștientul, bineînțeles, va  transforma îndoielile tale în realitate. Și atunci cu adevărat vei avea nevoie de garanții.

Sursa