8 fraze spuse copilului, care pot face din el un adult complexat. Evită-le!

Doar o frază aruncată din neatenție, pot face din copilul tău o persoană complexată. Psihologii recomandă să nu le spunem copiilor următoarele expresii:

“Când eram de vârsta ta aveam cele mai mari note”

Mai exact, în această frază puteți vedea o concurenţă între părinte şi copil, care îi spune: “Nu vei ajunge niciodată la nivelul meu! Indiferent cât de mult efort depui, eu sunt mai bun decât tine.”

Copiii cărora li se spunea deseori această expresie, de regulă, toată viața vor demonstra familiei că sunt buni. Desigur, spunându-i copilului astfel de lucruri, îi stimulezi partea narcisistă a psihicului, ceea ce îl provoacă să atingă anumite obiective. Însă, problema este că omul realizează ceva nu pentru sine, ci pentru mama și tata, pentru ca ei în sfârșit să fie mândri de el. Crescând, acești copii niciodată nu se bucură de succesele lor, bucuria vine doar dacă părintele îi recunoaște realizările, dar puțin probabil el va face acest lucru.

“Uite, Andrei a luat nota maximă, iar tu….”

Majoritatea părinților spun asta cu cele mai bune intenții. Cel mai probabil, şi ei au avut această experiență în copilărie, și atunci spun: „Nu-ți fă griji, mie de asemenea, îmi spuneau asta şi uite cât ce minunat sunt.” Acești părinți, probabil au “uitat” cât de mult doare, atunci când ești comparat cu cineva. Este o experiență foarte dureroasă, pe care copiii adesea o duc în viaţa adultă. Apoi încep să urască acest om cu care a fost comparat. Deja adulți fiind, ei continuă să se compare cu ceilalți și întotdeauna în defavoarea lor.

“Dacă te comporți aşa, nu te iubesc”

După această frază, copilul încearcă din toate puterile să fie corect, își îndepărtează toate nevoile și dorințele sale, “crește” în el un fel de antenă care ghicește dorințele și așteptările părinților. Drept urmare, copilul nu există. La vârsta adultă, el încearcă tot timpul să-i mulțumească pe părinți.

“Nu mă face de rușine”

Cu alte cuvinte, părintele spune: “Tu ești rușinea mea”. Copiii care aud deseori această frază, îşi doresc ca toată lumea să vadă cine sunt ei cu adevărat şi dacă obțin atenția cuiva, atunci nu știu ce să facă cu ea. Se ascund, se închid, se pierd. Un astfel de copil, de parcă nu ar avea o alegere, el poate fi doar rușinea cuiva. Spunând astfel de fraze, îi provoci traume propriul copil.

“Ești ca tatăl (mama) ta”

Bineînțeles, această frază ilustrează relația dintre părinți, nemulțumirea față de viața comună, pe care o pun asupra copilului. Dacă mama îţi spune: “Ești atât de încăpățânat ca și tatăl tău”, rezultă că tata – este o persoană rea, cu care e imposibil să negociezi. Când proiectăm asupra copiilor relațiile noastre proaste, ei ajung să trăiască cu asta. Părinții mai folosesc această manipulare, dacă există o luptă pentru copil și el trebuie să aleagă: să fie de partea tatălui sau a mamei.

“Nu vei mânca, vei fi slab şi prost”

Această frază, de asemenea, este o manipulare. Deseori e folosită de bunici care s-au confruntat cu foamea în copilărie. În continuare, ea este transmisă din generație în generație, fără să observăm acest lucru. Din cauza ei, copilului i se pot dezvolta frici sau o relație dificilă cu mâncarea, cultul ei, greutatea în exces, etc.

“Dacă te comporți urât, te vom da omului cel rău…”

Acesta este un mesaj specific, în care se afirmă că un copil are valoare numai dacă este comod pentru părinți. Părintele îi transmite copilului: “Nu fi tu însuți, trebuie să fii așa cum ne place nouă”. Crescând, acești copii nu știu ce vor și încearcă să-i mulțumească pe toți.

“Dispari, să nu te văd şi să nu te aud”

Această frază spune: “Mi-ai distrus viaţa, dispari! Nu ar trebui să fii.” În consecință, acești copiii trăiesc cu un sentiment profund de vinovăție faţă de părinți, pentru că el (copilul) şi-a împiedicat părinții să trăiască fericiți. Trebuie să fii prudent cu astfel de afirmații, deoarece omul poate căra această greutate toată viaţa.

În general, înainte de a-i spune copilului ceva, trebuie să chibzuiești, cu mare atenție. Mulți adulți nu aud ceea ce spun, însă ar fi util ca uneori să se audă dintr-o parte. Acum, există multe gadget-uri, înregistrați discuțiile și studiați cu atenție cum vă adresați copilului, ce cuvinte îi spuneți. Vă asigur, veți face o mulțime de descoperiri și, probabil, nu cele mai plăcute.

Sursa