7 semne care îţi arată că îi ajuți prea mult pe alţii în detrimentul tău. Iată de se întâmplă acest lucru…

7 semne care îţi arată că îi ajuți prea mult pe alții în detrimentul tău:

1. Percepi problemele altora ca fiind ale tale și eşti gata să-ţi sacrifici interesele, forțele și dorințele pentru a le oferi sprijin moral.

2. Ca un magnet atragi oamenii cu probleme, iar ei varsă asupra ta sentimentele și emoțiile lor negative.

3. Încerci să-l faci pe fiecare fericit și simți responsabilitate pentru bunăstarea celor apropiați, grăbindu-te să-i salvezi, chiar dacă nimeni nu ţi-a cerut ajutorul.

4.Faci ceea ce se așteaptă de la tine. Aşa încerci să obții aprobarea și sprijinul oamenilor importanți, dar de cele mai multe ori eşti folosit(ă) în scopuri egoiste.

5. Nu permiți sentimentelor să iasă, nu exprimi emoțiile negative sau pozitive, eşti mereu interesat(ă) de starea altora şi cu asta rişti să faci o criză de nervi sau să ajungi în depresie.

6. Trăiești pentru alţii, uitând să-ţi acorzi timp ţie, necesitaților şi dorințelor tale, iar fără asta nu e posibil să-ţi menții starea psihologică într-o formă bună.

7. Simţi că eşti fără forţe şi nu ştii cum să le restabilești: din izvorul tău interior, alţii mereu se încarcă cu energie, iar ţie nu-ţi mai rămâne nimic.

De ce se întâmplă acest lucru?

Este important să înțelegi ce te obligă să faci acest lucru. Dorința de a-i ajuta pe alţii în detrimentul tău poate fi condiționată de:

– teama de a-i ofensa pe alţii;
– stima de sine scăzută, în care interesele celorlalți sunt mai presus de cele proprii;
– teama de a pierde o persoană importantă;
– dorința de a părea “bun(ă)”;

– frica de a pierde în viitor sprijinul celor apropiați;
– sentimentul de vulnerabilitate;
– prag ridicat al emoționalității și empatiei;
– necesitatea de a simți propria importanță.

Înțelegând ce declanșator funcţionează în cazul tău, poți lua decizii mult mai conștient, poți ajuta o persoană sau poți spune “nu”.

Cum să-i ajuţi pe alţii şi să nu-ţi faci rău ţie?

– ajută-i doar pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor. Nu cădea în capcana capriciilor celor care tind să facă abuz de bunătatea ta. Astfel îi vei învăța pe cei din jur să-ţi respecte timpul şi atenția.

– nu ceda sentimentului de vinovăție. Credința că ajutându-i pe ceilalți te va face fericit(ă) – este iluzorie. Încărcându-te cu o povară insuportabilă, vei consuma multe forţe, inclusiv mentale. Mai întâi, evaluează clar, dacă ai posibilitatea să ajuți.

– stabilește priorităţile. Ajutorul dezinteresat este important, însă el necesită multă putere interioară, de aceea, trebuie să înțelegi ce este mai important pentru tine acum. Uneori merită să spui “nu” și să te concentrezi pe tine.

Ajutorul pentru ceilalți este valoros doar atunci când este oferit conștient, nu sub influența emoțiilor. Nu este real să acorzi sprijin tuturor, fără excepții. De aceea, ajută conștient și controlează-ţi dorința irezistibilă de a aduce beneficii.

Sursa