Dorinţele – o sursă de suferință în viaţa noastră. Iată cum ne putem schimba atitudinea faţă de ele.

Dorințele sunt o sursă de suferință în viața noastră. Chiar și cele mai sănătoase și fireşti ne pot duce într-o capcană, provocându-ne durere. Psihologul Rick Hanson explică de ce se întâmplă acest lucru și ce putem face cu asta.

Multe dorințe ne costă prea scump – atât la propriu, cât şi la figurat. O prăjitură mâncată în plus, abuzul de alcool, timpul petrecut pe internet sau în faţa televizorului – pe termen lung, toate acestea au un efect negativ asupra vieții noastre. În plus, încercăm să evităm acțiuni și evenimente care ar putea să fie benefice pentru noi sau pentru alții.

Desigur, există și dorințe sănătoase. Vrem ca cei dragi să fie sănătoși și fericiți. Vrem să primim și să oferim dragoste, să ne realizăm abilitățile creative, să câștigăm bine, să simțim respectul și recunoașterea celor din jur, să aducem un aport semnificativ în viaţa societății, să creștem pe scara profesională. Aceste dorințe sunt destul de pozitive și firești, dar chiar și ele creează probleme dacă ajungem sub influența lor. Ne agățăm de ele și persistăm în iluzia că binele trebuie să dureze pentru totdeauna.

Chiar și momentele cele mai inspirate și plăcute se termină. Mereu pierdem ceea ce iubim. Prietenii se îndepărtează, copiii părăsesc casa părintească, concediul se schimbă pe rutina zilnică. Având în vedere acest lucru, atașamentul faţă de dorințe – este calea spre suferință. Trebuie să învățăm să savurăm bucuriile vieții fără a ne atașa.

O atitudine calmă față de dorințe vă va schimba radical viața de zi cu zi. Pentru a stăpâni această abordare, mai întâi trebuie să învățați să observați dorințele. Încercați să acordați atenție următoarelor momente:

1. Cum simțiți dorința în corp: poate, există o tensiune puțin detectabilă sau un disconfort.

2. Durerea emoţională pe care o simțiți când nu obțineți ceea ce vă doriţi. Ea se poate manifesta sub formă de dezamăgire, disperare, depresie, neputință.

3. Nepotrivirea aşteptărilor cu ceea ce aţi simţit cu adevărat, realizând dorinţa.

4. Ce simțiţi când se termină o experiență plăcută.

Acum imaginați-vă, că urmăriți dorințele de la o distanță mare. De exemplu, vă aflați în vârful unui munte, iar ele sunt jos. Permiteți-le să urce în aer ca norii. Ele sunt doar un produs al minții noastre, precum sunt sentimentele, gândurile și amintirile. Nu le acordați prea mare importanță. Sunt doar nişte dorințe, nu este neapărat nevoie să le îndepliniţi. Cel mai probabil, cu timpul vor dispărea.

Faceți două liste cu dorințe. Prima – cu dorințe “problematice”: cele care vă dăunează vouă şi celor din jur, sunt prea scumpe, precum și acțiunile utile pe care le evitați. A doua listă – este lista cu dorințe “corecte”.

Ascultați, ce vă transmit aceste liste. Poate merită să le discutați cu prietenii sau cu un psihoterapeut. Apoi, întocmiți un plan de acțiune pentru fiecare listă. Urmați planul și, treptat, dorințele sănătoase le vor elimina pe cele nesănătoase.

Autor: Rick Hanson

Sursa