Iată care sunt CELE 3 EMOŢII care ne ajută să ne atingem obiectivele

Psihologul David DeSteno explică de ce puterea voinței nu contribuie la atingerea obiectivelor pe termen lung. Secretul adevărat al succesului este în emoții.

Puterea voinței deseori eșuează. Dar există și alte modalități de a obține rezultate. De exemplu, de a cultiva emoții pozitive: recunoștință, compasiune și mândrie.

Ele ne ajută să vedem acțiunile de zi cu zi în perspectivă pe termen lung. În plus, ele au trei avantaje importante față de puterea voinței. În primul rând, puterea lor nu se epuizează. În al doilea rând, recompensa imediată nu le poate “minţi”. În al treilea rând, ele simultan îmbunătățesc calitatea soluțiilor în diferite sfere ale vieții.

1. Recunoştinţa

Recunoștința ne face mult mai încăpățânați. Spre deosebire de puterea voinţei, ea nu necesită mult efort – noi înșine obținem plăcere din ea.

Pentru a creşte nivelul de recunoștință – vă poate ajuta ținerea un jurnal. Înregistrați și analizați evenimentele pentru care sunteți recunoscători. E suficient să faceţi notițe de două- trei ori pe săptămână. Unora le este dificil să experimenteze acest sentiment. Ei cred că succesul lor se datorează doar muncii grele. Dacă e şi cazul Dvs. încercați să vă amintiți ce v-a ajutat să atingeți obiectivele. Poate că aţi avut un mentor bun la școală sau la începutul carierei. Poate cineva v-a ajutat financiar sau aţi fost la momentul potrivit în locul potrivit. Chiar și norocul, dacă vă uitați la el în acest fel, poate provoca sentimentul de recunoștință.

2. Compasiunea

Dacă recunoștința rezultă din conștientizarea faptului că alții ne-au dat ceva de valoare, atunci compasiunea este grija pentru alții (sau pentru noi înșine) fără a primi o recompensă. O modalitate eficientă de a dezvolta compasiunea – sunt practicile de meditație care se concentrează pe compasiune și auto-compasiune. De asemenea, de ajutor sunt activitățile în care ne sincronizăm cu ceilalți: cântând în cor, dansuri comune, înot sincronizat.

3. Mândria

Mândria – este o reacție firească la atingerea obiectivelor și recunoașterea abilităților noastre de către alte persoane. La baza mândriei stă dorința de a ne îmbunătăți statutul în grup. Cei care sunt mândri de ei înșiși, mai des ating obiective.

Mândria ne ajută să muncim din greu pentru a rezolva problemele dificile. De asemenea, studiile arată că oamenii care simt mândrie, încep să aprecieze mai mult viitoarele recompense. Pentru a începe să fii mândru de tine, trebuie să crezi că înveți din greșeli și că eforturile tale dau roade.

Recunoștința, compasiunea și mândria ne ajută să păstrăm perseverența în drum spre obiectiv, ne consolidează contactele sociale, ceea ce sporește șansele de fericire și succes. Ele ne învață să acționăm în folosul altora, inclusiv în viitorul nostru “Eu”.

Autor: David DeSteno

Sursa